Sumak Deyip Geçmeyin!

'Sağlık bilgisi' forumunda zamaneanne tarafından 24 Eylül 2012 tarihinde açılan konu


  1. Özellikle kebap yanına yapılan salataların vazgeçilmezi olan sumak doğal bir şifa kaynağı aslında. Akdeniz ve Ege bölgelerinin dağlık ve çalılık olan yerlerinde doğal olarak yetişen 'sumak'ın insan sağlığına sayısız faydaları var.

    Sarı yeşil renklerde seyrek yaprakları olan sumak ağaçları bazı yerlerde dallanıp büyük ağaç olurken, genellikle 2-3 metre uzunluğunda ince dallar olarak yetişir.

    Yemeklerde, ekşimsi tadıyla iştah açıcı baharat olarak kullanılan sumağın birçok faydaları var.

    Sumağın, damarları büzerek kanamayı durdurduğu, ateşi düşürdüğü, mikrop öldürücü özelliği olduğu, idrar kaçıran çocuklarda bu hastalığı giderdiği ve hazmı kolaylaştırarak ishali kestiği tespit edildi.

    Tıbbi olarak, yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmeyen sumak, yaprağı su ile kaynatılarak kullanılabilmektedir.

    Gargara yapıldığın boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi geldiği, kaynatılıp suyu içildiğinde ise zehirlenmelerde faydalı olduğu ifade edildi.

    Mutfak kültürü çok geniş olan Hatay ve Gaziantep yörelerinin vazgeçilmez baharatı olan sumak özellikle salatalarda kullanılıyor.Kokuyu azalttığı için soğan salatalarında çok kullanılır.Ekşimsi tadı ile limonu aratmayan sumak, mercimek köftesi ve dolmalara farklı bir tat katan sumağın, kandaki şeker oranını düşürdüğü için şeker hastalarına faydası vardır.