su sertliği nedir nasıl ölçülür

'Okulistik' forumunda Misafir tarafından 17 Aralık 2010 tarihinde açılan konu



  1. Sert Sular ve Sertlik

    Kolaylıkla sabun ile köpürmeye, lezzeti hoş olmayan, Mg ve Ca tuzlarını ihtiva eden sulara sert su adı verilir. Sert sularda, pratik olarak ekseriye Mg ve Ca Bikarbonatları, kloürler ve sülfatları nazarı itibare alınır. Bu gibi sular,buharlaştırıldıklarında fazla miktarda artık bırakırlar.

    Suların sertlik derecesini ölçülebilmesi için kullanılan en pratik yöntem "sabun solüsyonu yöntemi".
    Bu yöntemde; sertliği veren Ca ve Mg elementleri, sabundaki sodyum ve potasyumun yerine geçerek suda erimeyen bileşikler yapıyor. Sabun solüsyonu kullanarak suda devamlı bir köpük elde edilmeye çalışılıyor. Bu işlemde harcanan sabun solüsyonu miktarı genel sertlik hakkında bilgi veriyor. Su kaynatıldıktan sonra yine aynı yöntemle kalıcı sertlik ölçülebiliyor. "Geçici sertlik = Genel sertlik - Kalıcı sertlik" formülü kullanılarak hesaplanabiliyor.