Su böreği için yufka nasıl açılır?

'Damak Keyfi' forumunda Misafir tarafından 29 Aralık 2011 tarihinde açılan konu


  1. Su böreği yufkası nasıl açılır
    Su böreği tarifi Su böreği için yufka nasıl açılır?
     



  2. Cevap: Su böreği için yufka nasıl açılır?

    Yufka, yufka açmasını bilenler için çok basit, öğrenmek isteyenler için çok zor görünen bir el becerisidir.

    Yufka açmanın inceliklerine gelince, yüksek randımanlı tabir edilen börek ve baklava hamurları için üretilen un kullanılarak hamur yoğurulacak. Yoğurulan hamurdan ihtiyacınıza uygun büyüklükte, parçalar kopartılacak. Bu parçalar hiç un kullanılmadan, avuç içinde döndüre döndüre pürüzsüz beze yapılacak. Bir miktar unla birlikte beze, yufka açılacak zemin üzerine konulacak. El ile beze üzerine bastırılarak, beze yassılaştırılacak. Önce, merdane bezenin tam orta yerine konulacak ve ileri geri hareketle beze yassıltılacak. Zaman içerisinde kazanılacak el becerisi ile merdane hareketleri, bezeyi kendi etrafında döndüre döndüre büyütecek.

    Beze, tatlı tabağı büyüklüğüne ulaştığında merdanenin görevini oklava alacak. Beze üzerine un serpilecek ve oklava resimde görüldüğü gibi, açılmış beze üzerindeki dik çizgi yönünde döndürülerek hareket ettirilecek. Oklavanın ikinci hareketinde konumu, resimde görünen sol yandaki açısal çizgiye paralel olacak. Saat üzerindeki 6 rakami ile 8 rakamı arasındaki açıklık oklavanın hareketinde püf noktasıdır. Bu açıyı sağlamak için, ya hamur döndürülecek ya da oklava o konuma getirilecek. Hamuru açarken ilk başlarda hamuru, o açıklıkta döndürebilirsiniz. Hamur çapı büyüdüğü vakit oklavanın o açıklıkta konumlanması gerekir.

    Açılan hamur oklavaya sarılarak tek yönlü hareketlerle ve oklava konumunu değiştirerek, hamuru istediğiniz büyüklükte yufka olarak açabilirsiniz. Bezelerin yuvarlak ve düzgün açılmasının en önemli şartı, oklavanın her seferinde resim üzerindeki açı kadar pozisyon almasıdır.

    [​IMG]
     



  3. Cevap: Su böreği için yufka nasıl açılır?

    MALZEMELER

    • 6 Yumurta
    • 1 fincan su
    • tuz
    • 1/2 kilo beyaz peynir
    • yarım demet maydanoz
    • 150 gr tereyag
    • 1cay b. zeytin yag
    • aldıgı kadar un

    [​IMG]

    YAPILIŞI:
    Yumurtalar derin bir kaba kırılır bir kahve fincanı su ilave edilir.
    Tuz eklenir
    yag koyulup karıştırılır. Un elenerek ilave edilir Sert bir hamur yogurularak
    iyice özleştirilir20 dk bekletilir.12 bezeye ayrılır ince şekılde oklava ile acılır
    Büyük bir tencereye su doldurulur.5-6 kaşık tuz ilave edilirsuyun kaynaması
    beklenir.Açılan yufkalar kaynar suya atılır.
    1 taşım kaynatılır kevgir yardımıyla alınır
    bol soguk suya atılır .Tepsi yaglanır tepsinin en altına haşlanmamış yufka serilir
    her kata zeytin yag ve tere yag karışımı 2 şer kaşık dökülerek sürülür.Soguk sudan
    cıkan yufkalar sırasıyla dizilir.Bu işlem orta kata gelince ortasına peynir ve maydanoz
    eklenir aynı işleme devam edilir .En üst katına haşlanmamış yufka serilır üzeri
    yaglanır ve kızartılır.