Sos Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 11 Ocak 2010 tarihinde açılan konu


  1. Yemek Sosları
    Sos Yapımı
    Yemeklerde Kullanılan Soslar
    Hangi Yemeğe Hangi Sos Uygun


    CHİLLE SOSU

    Tüm et yemeklerinde kullanabileceğiniz harika bir sos. Tarifi ise şöyle :

    • Tane kırmızıbiber
    • Tane yeşilbiber
    • Tane beyazbiber
    • Tane karabiber
    • Tane kimyon
    • Tane kişniş
    • Tane yenibahar
    • Üç diş sarmısak
    • Bir limon suyu
    • Bir su bardağı saf zeytinyağı
    • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
    • Bir çay kaşığı tuz

    Yukarıda sayılan baharatlar eşit miktarda irice çekilir, sarmısak tuzla ezilir, tüm malzeme yağ ve limonsuyu ile karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır. Izgara etlerde, av etlerinde, balıkta ve beyaz ette, pişme esnasında bir çay kaşığı kullanılır.
     



  2. Cevap: Sos Tarifleri

    İTALYAN SOS

    Makarnalarda ve hamur işlerinde keyifle kullanabileceğiniz bir sos.

    Malzemeler :

    • Tarhun
    • Fesleğen
    • Mercanköşk
    • Biberiye
    • Saf zeytinyağı
    • Üç diş sarmısak
    • Bir limon suyu

    Yukarıdaki malzemeler eşit miktarlarda karıştırılır, sarmısak tuzda ezilir ve karışıma eklenir, tüm malzeme yağ ve limonsuyu ile karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır.
     



  3. Cevap: Sos Tarifleri

    HARDAL SOSU

    Etlerde ve salatalarda kullanabileceğiniz bir sos.

    Tarifi :

    • Hardal tohumu
    • Baharlı tere tohumu
    • Dereotu tohumu
    • Tarhunlu elma sirkesi
    • Bir su bardağı saf zeytinyağı
    Tohumlar irice çekilir, tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde ve salatalarda bir tatlı kaşığı kullanılır.
     



  4. Cevap: Sos Tarifleri

    FRANSIZ SOSU

    Izgara etlerde, levrek, alabalık ve dil balıgı gibi balıklarda kullanılır :

    • Bir çorba kaşığı çemen
    • 1/4 çay kaşığı toz zencefil
    • 1/4 çay kaşığı zerdeçal
    • Üç diş sarmısak
    • Bir çay kaşığı acı tozbiber
    • Bir su bardağı saf zeytinyağı
    • Yarım limon suyu

    Tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde bir tatlı kaşığı kullanılır.
     



  5. Cevap: Sos Tarifleri

    CURRY SOSU (Körili Sos)

    Tavuk, levrek balığı gibi beyaz etlerde kullanılır.

    • İki çorba kaşığı curry
    • Bir çorba kaşığı capari
    • Üç diş sarmısak
    • Bir çay bardağı fesleğenli elma sirkesi
    • Birbuçuk su bardağı saf zeytinyağı

    Tüm malzeme eşit oranda karıştırılarak cam bir kavanozda saklanır, yemeklerde bir tatlı kaşığı kullanılır.