Şırnakda ne yenir

'Türkiye Coğrafyası' forumunda HazaN tarafından 24 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Şırnak yemekleri
    Şırnak yöresel yemekleri
    Şırnak yöresine ait yemekler

    1-KUTLIK : Ufak bulgur ve ufak yarma (Çigköftelik) birbirine karıştırılır,hamur haline getirilirKızartılmış soğanlı kıyma içine doldurulurKaynar suya atılıp pişirilirSudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılırYağda kızartılıp servis yapılır
    Şırnak ili yöresel yemekleri


    2-SERBIDEV: Yarma iyice pişirilir,büyük bir tabağa konulurİçi açıldıktan sonra bu çukura kurut(Keşk-çortan) suyu ve yağ dökülürYarma üzerine kavurma parçaları dizilir ve servis yapılır


    3-PERDEPİLAV: Dibi yuvarlak tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş yufka haline getirilmiş hamur yerleştiririzAz pişirilen pilava tavuk eti,baharat ve badem karıştırılır ve bu hazırlanan yufka haline getirilmiş hamurun içine konulurAğzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatılırÜstü ve altı ateşte veya fırında pişirilirSonra servis yapılır


    4-KİPE : Koyunun bağırsakları iyice yıkanır,bezleri koparılırTers çevrilir yıkanır ve temizlenirPirinç ve kıyma pişirilmeden içine doldurulurSıcak suya atılıp kaynatılırPiştikten sonra servis yapılır


    5-HEKEHEŞANDİ: Pilav yağsız olarak yapılırİçine kıyma katılır ve yoğurulurYumurta dibi şekil verilerek yağda yumurtaya bulanmış şekilde kızartılırServis yapılır,


    6-ŞIMŞIPE : Günümüzde dolma diye anılan yemeğin yöremizdeki adıdırSoğan,patlıcan,
    domates,kabaklar açılır ve oyulurPancar veya asma yaprakları hazırlanırPirinç ile kıyma yıkanıp karıştırılır, baharatlanırAdı geçen sebzelere doldurulurTencereye dizilip,pişirilirServis yapılır


    7-MEYRE(Mehir): Ayran ve dövme ateşe bırakılırYumurta çırpılır içine bırakılır
    Devamlı bir şekilde karıştırılırKaynayıncaya kadar devam edilirParçalanmış kabaklar ve
    Pancar yaprakları içine katılırBir parça pişince ateşten indirilirSoğuk servis yapılır


    8-BIRINZER : Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılırAteşe konulup kaynatılırİçine pirinç atılıp pişirilirBiraz tarçın ve sarı boya katılırAteşten indirilip soğuk olarak servis yapılır


    9-MAHMILATIK: İnce bulgur küpe bırakılırŞalgam kaynadıktan sonra,soğutulur ve süzülerek küpe bırakılırBiraz su ve biraz hamur üzerine katılır(Mayalı hamur olmalıdır)Ağzını kapatıp örttükten sonra çamurla kapatılırKırk gün bekletildikten sonra açılır ve turşu gibi kullanılır


    10-FIREYDİN: Saç ekmeği ince açılırDövülmüş ceviz ile toz şeker karıştırılıp ekmek olacak hamurun üzerine serilirGüzelce kıvrıldıktan sonra,simit gibi yuvarlak yapılıp,dolanırFıreydin kızgın yağda kızartılır ve şıra dökülürSoğuyunca servis yapılır


    11-SURYAZ :
    Suryaz otu kıyılır ve yıkanırSuda kaynatılırSonra süzülüp sıkılırKızgın yağda ufaltılmış soğan kızdırılırÜzerine suryaz otu eklenerek karıştırılırİçine kavurma atılırKarıştırılıp servis yapılır