Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında

'Damak Keyfi' forumunda YAREN tarafından 19 Ocak 2009 tarihinde açılan konu




  1. Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur. Bu meyve çoğu kez yoğun asitli meyvelerden üzüm veya elma vb. olmaktadır.
    Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.
    Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür. Sirkeleşme, sirke bakterisi (mycoderma aceti) denen bir mikroorganizmanın yaptığı bir mayalanmadır. Sirke bakterisi alkollü çözeltilerde gelişir ve alkolü yükseltgeyerek asetik asit ve suya dönüştürür.

    Üretimi


    Sirke üretimi için 3 temel şart vardır:
    Havanın sirkeleştirilecek sıvı ile teması
    20-30 derece arası sabit sıcaklık
    Ortamda sirke bakterilerinin bulunması
    Beyaz veya kırmızı şarap sirkeleştirilir ancak alkol derecelerinin 8-9 derece arasında olması gerekir, bu dereceye ulaşmamış şarap katma yoluyla bu dereceye yükseltilir.
    Sirke üretimi fıçılarda yavaş sirkeleşmeyle yahut düşey kazanlarda çabuk oksitlenmeyle yapılır. Orleans metodunda 220-230 litrelik fıçılar kullanılır. Yatayına birbiri üzerine yerleştirilirler. Ön çeperin üst tarafında iki delik bulunur. Çapı 6-7 cm olan, göz denilen bu deliklerden biri şarabı doldurmaya ve sirkeyi boşaltmaya yarar. İkincisi hava deliğidir, tapa denir. Fıçılarda, sirkeleştirme için içinde bolca sirke bakterisi bulunan 8 derecelik 150 litre sirke hazırlanır, buna her 8 günde bir 10 lt şarap katılır, sıvı seviyesi gözün 5 cm altına çıkana kadar devam edilir. 15 gün sonra sirkeleşme tamamlanır, fıçıdan 10 lt sirke çekilir ve 10 lt şarap konur.
    Alman veya Schützenbach metodunda düşey meşe tekneler veya jeneratörler kullanılır. Teknelerin içi önceden yıkanmış, silindircik haline getirilmiş, kurutulmuş kayınağacı yongalarıyla doldurulur. Alttan giren hava havalandırmayı sağlar, üst tarafta yongalar arasından geçerken sirkeleşecek olan şarap veya alkollü çözeltinin akıtıldığı bir fıskiye sistemi bulunur. Yongalar önceden sirke bakterileriyle zenginleştirilmiş sirkeyle serpme yoluyla ıslatılır. Yukarıdan gelen şarap alt kısma geçerken sirkeleşir.
    Bir başka usulde, güçlü bir havalandırma ortamında, daldırma kültür metoduyla sirke üretilirken tahta veya paslanmaz çelik fıçılar kullanılır. Fıçıların içinde önceki üretimden elde edilen sirkenin bir kısmı bırakılır, üzerine yeterince şarap yahut alkol çözeltisi katılır ve ortama güçlü bir hava akımı gönderilir, sirkeleşme çok çabuk olur.
    Elde edilen sirkeler meşe fıçılarda dinlendirilir, kokusu geliştirilir, süzülür.


    Elma Sirkesi Hazırlanışı

    Osmanlı döneminde özellikle akşam yemeklerinin ardından elma sirkesi bal ve su ile hazırlanan karışımın önemli bir yeri varmış. Çünkü yenilen ağır yemeklerin ardından bu karışımın içilmesi yediklerinin daha kolay hazmedilmesine ve yağların vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olduğu içinde vazgeçilmez bir aromatik içecek olarak Osmanlı sofralarında yerini almış.


    BU KARIŞIM

    *1 su bardak su
    *1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi
    *1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı

    Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Yada akşam yemeklerinden hemen sonra tüketilir.

    Ancak mide sorunu olanlar çok dikkatli olmalılar.O nedenle evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz doğal elma sirkesini de deneyebilirsiniz. Hem daha doğal hem de içimi daha rahat ve yapılışı oldukça pratik.


    MALZEME

    *10 adet orta büyüklükte elma
    *10 bardak su
    *1 tatlı kaşığı tuz
    *1 yemek kaşığı elma sirkesi


    HAZIRLANIŞI

    Elmalar iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan küçük parçalar halinde doğranıp cam bir kavanozun içine konur.(cam kap olması şart).Ardından 10 su bardağı su , tuz ve sirke ilave edilip ağzı güzelce kapandıktan sonra 10 gün bekletilir. Elde edilen karışım her sabah aç karnına bir fincan içilir.
     



  2. Cevap: Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında

    Birçok hububat, meyve ve bitkilerden sirke yapılmaktadır fakat üzüm sirkesi en kıymetlisidir. İştah açıcı olarak salata ve turşular içine dökülen sirkenin faydaları aşağıdaki gibidir.
    • Sebze ve meyveleri mikroplardan temizlemek için sirkeli su ile yıkanır.
    • Boğaz ağrılarında sirkeyle gargara yapılır.
    • Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
    • Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
    • Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülür.
    • Sirkeli bez mide üzerine konursa bulantı ve kusmayı önler.
    Sirkeli bez varislerede faydalıdır.
    • Sirke orta dereceli yanıklarda kullanılır
    • Güneş yanığına sürülürse faydalıdır.
    • Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
    • Cildi yumuşatmak ve parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılabilir.
    • Siğillere sirke döküp üzerine kabartma toza serpilir ve 15 dk. Sonra toz silkelenir.
    • Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
    • Lavabo, banyo gibi sert zeminler sirkeyle silinir.
     



  3. Cevap: Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında

    Ne çok şey varmış sirke hakkında bilmediğim :f20: