Sindirimde görevli organlar ve yapıları

'Sayısal Dersler' forumunda HazaN tarafından 28 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. Sindirimde görevli organlar nelerdir, ağızın sindirimdeki rolü, yutağın sindirimdeki rolü, midenin sindirimdeki rolü

    Sindirimde görevli organlar
    Ağız, Yutak, Yemek Borusu, Mide, İnce Bağırsak ve Kalınbağırsaktır.

    Ağız
    Ağız dudak, yanaklar ve damakla çevrili boşluktur. Ağızda dil ve dişler bulunur. Besinlerin sindiriminin başladığı yerdir. Dişlerle parçalanan besinler tükürük ile ıslatılıp yumuşatılır, dil ile de çevrilerek yutağa itilir.

    Yutak Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.

    Yemek Borusu yutak ile mide arasında yer alır. Besinleri midemize iletir.

    Mide Salgıladığı sıvılarla besinlerin sindirimine yardımcı olur. Besinleri karıştırıp ezerek bulamaç haline getirir. Bulamaç halindeki bu karışımı da ince bağırsağa gönderir.

    İnce Bağırsak Kıvrımlı, uzun, ince bir kanala benzer. Sindirilen besinler burada emilerek kana geçer. Su, vitamin ve minerallerin bir kısmı da burada emilir. Besinlerin sindirilmeyen kısımları posa olarak kalın bağırsağa geçer.

    Kalın Bağırsak Kısa ve kalındır. Posa içinde kalan su, vitamin ve minerallerin emildiği yerdir. posanın kalan kısmını dışkı olarak anüse gönderir.
     
  2. AĞIZ: Besinlerin fiziksel sindirimi çiğneme ile başlar. Karbonhidratların kimyasal sindirimi tükürük içerisinde bulunan enzimler sayesinde gerçekleşir.
    YUTAK: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
    YEMEK BORUSU: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.
    MİDE: Besinlerin fiziksel sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir . Böylece , besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar .
    İNCE BAĞIRSAK: İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. Karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince
    bağırsakta kana geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanır. Bu moleküller ince bağırsaktan emilim ile kana geçer.İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar, besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar.
    KALIN BAĞIRSAK: Besinler içerisinde kalan su ve mineraller kalın bağırsakta emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse gönderilir.
    ANÜS: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü, anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Ocak 2016
Yükleniyor...