Şiir bilgisi test

'Etüt Merkezi' forumunda Sibel tarafından 11 Nisan 2010 tarihinde açılan konu


  1. Şiir bilgisi test
    Şiir bilgisi hakkında test
    Şiir bilgisi ile ilgili test
    Şiir bilgisi testi


    Test 1

    1. Dudağında yangın varmış dediler
    Ta ezelden yayan koşarak geldim.
    Alev yanaklara sarmış dediler
    Sevda seli oldum, taşarak geldim.

    Bu dörtlükte, aşağıdaki uyak çeşitlerinden hangisi için bir örnek yoktur?

    A) Redif
    B) Yarım uyak
    C) Tam uyak
    D) Zengin uyak
    E) Çapraz uyak




    2. Bir akşam mehtabı getiren bana
    Bahçe kapısını açan bir eldi.
    Gözlerim sevinçle baktı o yana
    Yıldızlar içinde kadınım geldi.

    Bu dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisini örneklemeye uygundur?

    A) Lirik şiir
    B) Epik şiir
    C) Didaktik şiir
    D) Satirik şiir
    E) Dramatik şiir




    3. Sevdalı akşamlar tekin değildir
    Pek dolaşma gönül viranesinde

    Bu dizelerle,

    I. Boyun eğildir
    II. Gururlu güneşler
    III. Aşkın efsanesinde
    IV. Şaka yoktur

    sözlerinin tümü kullanılarak “çapraz uyak” düzeninde anlamlı bir dörtlük kurulmak istenirse, son iki dize aşağıdakilerden hangisinde verilenlerle oluşturulur?

    A) IV - III - I - II B) II - IV - I - III
    C) II - I - IV - III D) IV - III - II - I
    E) I - II - III - IV


    4. – Opera için yazılan manzum eserlerde görülür.
    – Acıklı ve korkunç bir olayı anlatır.
    – Anlattığı, insanın gözünün önünde tiyatro gibi canlanır.

    Yukarıda özellikleri verilen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Lirik şiir
    B) ]Epik şiir
    C) Satirik şiir
    D) Dramatik şiir
    E) Pastoral şiir





    5. Aşağıdakilerden hangisinde “yarım uyak” vardır?

    A) Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı
    Bir dakika araba yerinde durakladı
    B) Sabahleyin gökyüzü parlak, ufuk açıktı
    Güneşli bir havada yaylımız yola çıktı
    C) Nihayetsiz bir ova ağarttı benzimizi
    Yollar bir şerit gibi ufka bağladı bizi
    D) Bizden evvel buraya inen üç, dört arkadaş
    Kurmuştular tutuşan ocağa karşı bağdaş
    E) Yaylımız tüketirken yoları aynı hızla
    Savrulmaya başladı karlar etrafımızda




    6. Serpilmeye başladı bir yağmur ince ince
    Son yokuş noktasından düzlüğe çevrilince

    Bu dizelerde, aşağıdaki uyak türlerinden hangisi örneklendirilmiştir?

    A) Zengin uyak
    B) Yarım uyak
    C) Tam uyak
    D) Cinaslı uyak
    E) Çapraz uyak



    7. Gevherî der işler hata
    Katırlar baskındır ata
    Olur olmaz maslahata
    Çocuklar karışır oldu.

    Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?

    A) Epik
    B) Lirik
    C) Satirik
    D) Pastoral
    E) Didaktik




    8. Sevgilim güvenme güzelliğine
    Senin de saçların tarumar olur.


    Bu iki dizeden, şiirin bütünüyle ilgili özelliklerin hangisi kesin olarak belirlenebilir?

    A) Yazıldığı dönem
    B) Nazım çeşidi
    C) Konusu
    D) Uyak örgüsü
    E) Ölçüsü





    9. Aşağıdaki beyitlerin hangisinde redif yoktur?

    A) O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör
    Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör
    B) Bahar gelince yine karşı dağlara
    Bülbül figan eder iner bağlara
    C) Başka şeyler de vardı, ekmek gibi, su gibi
    Gülüşler öpüşler ne bileyim hepsi
    D) Bu gece tek başıma karanlıktayım
    Affet beni biraz kalbimi dinleyeceğim
    E) Durup dinlenmeden akan bir ırmakla
    Ne güzel bir orman dolusu yeşil yaprakla


    10. Dumanlıdır Aladağ’ın alanı
    Ortasında sarı çiçek savranı
    Yiğit durağı da aslan yatağı
    Dilberleri hep de böyle ola mı?


    Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Düz kafiye düzeni kullanılmıştır.
    B) I. ve II. dizelerde tam kafiye vardır.
    C) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    D) Dört dizede de redif kullanılmıştır.
    E) Halk edebiyatı şiir örneğidir.






    11. Sahipsize kimse bakmaz
    Tarlasına suyu akmaz
    Kız evladı ocak yakmaz
    O da bir gün ele gider.

    Bu dörtlüğün uyak dizilişi (örgüsü) ve türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cinaslı kafiye– Yarım kafiye
    B) Düz kafiye– Tam kafiye
    C) Çapraz kafiye– Tam kafiye
    D) Çapraz kafiye– Zengin kafiye
    E) Sarmal kafiye– Tunç kafiye






    12. Bir gün bile anmaz bizi andıklarımız
    Er geç unutur sevgili sandıklarımız
    En sonra kül olduk bu büyük yangında
    Boşmuş tutuşup kor gibi yandıklarımız.

    Bu dizelerde aşağıdaki şiir türlerinden han-gisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?

    A) Satirik
    B) Epik
    C) Lirik
    D) Pastoral
    E) Dramatik

    Cevap anahtarı sondadır..

     



  2. Cevap: Şiir bilgisi test

    Test 2

    1. Mısra sonlarındaki ses benzerliğine ... denir. Eğer iki ses benzerliği varsa ..., ikiden çok ses benzerliği varsa ... olur.

    Boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden han-gileri getirilmelidir?

    A) redif – yarım uyak – tam uyak
    B) uyum – zengin uyak – cinaslı uyak
    C) uyak – tam uyak – zengin uyak
    D) uyak – tam uyak – cinaslı uyak
    E) vezin – yarım uyak – tam uyak



    2. Bursa’da eski bir cami avlusu
    Küçük şadırvanda şakırdayan su.

    Bu dizeler, ölçü ve uyak yönünden aşağıdakilerden hangisiyle paraleldir?

    A) Kaşın kudret kalemiyle yazılmış
    Güzel, hicrin ile bağrım ezilmiş
    B) Uzun kavak ne gidersin engine
    Yaprakların benzemiyor rengine
    C) Menekşe açılır bahar, yaz olur
    Niçin boynu eğri, ömrü az olur
    D) Hava keskin bir kömür kokusuyla dolar
    Kapanırdı daha gün batmadan kapılar
    E) Yıldız arıyorum gökler dolusu
    Zaman oraya varmamış olsun




    3. Sevgiden, sevinçten böyle pek uzak
    Yaşamak bilsen ah ne acı anne!
    Yılların saçında yaktığı her ak
    Şu ıssız gönlümün son tacı anne!


    Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) I. ve III. dizelerde tam uyak vardır.
    B) II. ve IV. dizelerde zengin uyak vardır.
    C) Kelime halinde redif kullanılmıştır.
    D) 6 + 5 durak ve 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    E) Sarmal uyak düzenine uymaktadır.




    4. Vücuduma uğurböcekleri konuyor.
    Ne estetik şey onlar.
    – Uç böcek, uç, annen sana terlik pabuç alacak, diyorum.
    Uçuyorlar.

    Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangi-sinden esinlenerek yazılmış bir şiirden alınmıştır?

    A) Epik şiir
    B) Satirik şiir
    C) Dramatik şiir
    D) Pastoral şiir
    E) Didaktik şiir



    5. Yeşil pencereden bir gül at bana
    Işıklarla dolsun kalbimin içi.
    Geldim işte mevsim gibi kapına
    Gözlerimde bulut, saçlarımda çiğ.

    Bu dörtlükte aşağıdaki uyak türlerinden hangisi örneklendirilmiştir?

    A) Tunç uyak
    B) Tam uyak
    C) Zengin uyak
    D) Cinaslı uyak
    E) Yarım uyak



    6. Lirik şiir: Duygunun ön plana çıktığı şiirlere,
    Epik şiir: Kahramanlık, yurt sevgisi gibi temaların işlendiği şiirlere,
    Dramatik şiir: Bir fikri, bir insanı, bir alışkanlığı yeren şiirlere,
    Pastoral şiir: Kır ve doğa sevgisini dile getiren şiirlere,
    Satirik şiir : Manzum tiyatro eserlerindeki şiirlere denir.

    Yukarıdaki açıklamaları verilen şiir türlerinden hangileri yer değiştirirse bilgi yanlışlığı giderilmiş olur?

    A) Lirik – Satirik
    B) Epik – Pastoral
    C) Pastoral – Lirik
    D) Dramatik – Epik
    E) Satirik – Dramatik




    7. Şu dağlar olmasaydı
    Çiçeği solmasaydı
    Ölüm Allah’ın emri
    Ayrılık olmasaydı.

    Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A) Kafiyelenişi a–a–b–a şeklindedir.
    B) Tam kafiye kullanılmıştır.
    C) Ayrılıktan duyulan hüzün dile getirilmiştir.
    D) Mani özelliği göstermektedir.
    E) “olmasaydı” kelimesiyle cinas yapılmıştır.





    8. Aşağıdakilerin hangisinde “zengin uyak” vardır?

    A) Delikanlı oldum, barut kesildin
    Aşık oldum, yar olmayı sen bildin
    B) İpek oldun yar omzuna serildin
    Gönül aldın en değerli yosmadan
    C) Asker oldum, tüfeğimde kundaksın
    Eş bulunca, baktım bize kuraksın
    D) Beşik oldun, ben anamdan doğunca
    Gah gül oldun, gah tomurcuk, gah gonca
    E) Yokluğunla kalbimizde meraksın
    Sen yok olma ölüm bizi sarsmadan





    9. El çek tabib el çek yaram üstünden,
    Sen benim derdime deva bilmezsin.
    Sen nasıl tabibsin yoktur ilacın,
    Yaram yürektedir sarabilmezsin.

    Bu dörtlüğün II. ve IV. dizesinde görülen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım uyak
    B) Tam uyak
    C) Zengin uyak
    D) Cinaslı uyak
    E) Örüşük uyak





    10. Kalem böyle çalınmıştır yazıma
    Yazım kışa uymaz, kışım yazıma

    Bu dizelerde örneklendirilen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım uyak
    B) Zengin uyak
    C) Tam uyak
    D) Tunç uyak
    E) Cinaslı uyak





    11. Kafiyeli mısraların sıralanışı a–a–b–a veya a–a–a–b şeklinde olan düzene ...; a–b–a–b şeklinde olan düzene ...; a–b–b–a şeklinde o-lan düzene ise ... denir.


    Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdaki-lerden hangileri getirilmelidir?

    A) düz uyak – çapraz uyak – sarmal uyak
    B) düz uyak – sarmal uyak – çapraz uyak
    C) örüşük uyak – çapraz uyak – sarmal uyak
    D) örüşük uyak – düz uyak – mani tipi uyak
    E) mani tipi uyak – çapraz uyak – düz uyak





    12. Oda senin, oda senin
    Döşenmiş oda senin
    Ne istersin sevdalım
    Bir canım var, o da senin

    Yukarıdaki dörtlükte altı çizili tekrarlarda görü-len uyak türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cinaslı uyak
    B) Tunç uyak
    C) Yarım uyak
    D) Zengin uyak
    E) Tam uyak


    Cevap anahtarı sondadır..
     



  3. Cevap: Şiir bilgisi test

    Test 3

    1. Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler
    Şimdi bana seninle bir ömür vaat etseler
    Şimdi bana yeniden ister misin deseler
    Tek bir söz bile söylemeye hakkım yok.

    Yukarıdaki dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Tekrir sanatına yer verilmiştir.
    B) Hem ünlü düşmesi, hem ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük vardır.
    C) Redif kullanılmıştır.
    D) Kafiye düzeni “aaab” şeklindedir.
    E) Didaktik şiir özeliği göstermektedir.





    2. Antik Yunan’da söz anlamına gelen ’tan türeyen , “ ” karşılığına denk gelir. Bu türe günümüzde ise denilmektedir.

    Bu parçadaki bilgi yanlışlığının giderilmesi için altı çizili yerlerden hangisinde bir deği-şiklik yapılmalıdır?

    A) I B) II C) III D) IV E) V





    3. Dağlar dağladı beni
    Gören ağladı beni
    Bana zincir kâr etmez
    Zülfün bağladı beni

    Bu dörtlüğün I. ve IV. dizesinde görülen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım uyak B) Tam uyak
    C) Zengin uyak D) Cinaslı uyak
    E) Tunç uyak





    4. I. Şiirlerde kahramanlık duygusu ağır basar.
    II. Gerçeğe yakınlığa önem verilir.
    III. Hayatın acıklı ve korkunç yönlerini ele alır.
    IV. Doğal ve yapay destanlar bu şiirin örneklerindendir.

    Yukarıdaki özellikleri taşıyan şiir türleri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

    A) Lirik, epik B) Satirik, dramatik
    C) Epik, dramatik D) Pastoral, lirik
    E) Didaktik, satirik






    5. Denizlerden
    Esen bu ince hava saçlarınla eğlensin.
    Bilsen
    Melâl-i hasret ü gurbetle ufk-ı şâma bakan
    Bu gözlerinle, bu hüznünle sen ne dilbersin!

    Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

    A) Satirik şiir B) Didaktik şiir
    C) Dramatik şiir D) Pastoral şiir
    E) Lirik şiir





    6. Aşağıdaki dizelerden hangisi lirik bir şiir-den alınmamıştır?

    A) Ben mezarda sırdaş olur beklerim
    Toprağında bir taş olur beklerim
    B) Onları deviren biziz toprağa
    Biz attık onları böyle ayağa
    C) Yapsalar kemiğim tarak
    Yar zülfünün tellerine
    D) Sen gittin yaslara büründü cihan
    Soluyor dallarda gül dertli dertli
    E) Deniz, ona çok sevdiğimi söyle
    Bir gün gelir de kıyına böyle durursa








    7. Gönül gurbet ele varma
    Ya gelinir ya gelinmez
    Her dilbere meyil verme
    Ya sevilir ya sevilmez

    Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Lirik şiir özelliği taşır.
    B) Çapraz kafiye örgüsü vardır.
    C) Koşma nazım şekliyle yazılmıştır.
    D) Halk söyleyişlerinden yararlanılmıştır.
    E) Redif kullanılmıştır.







    8. Eğer benim ile gitmek dilersen
    Eğlen güzel, yaz olsun da gidelim.
    Bizim iller kıraçlıdır, aşılmaz
    Yollar çamur, kurusun da gidelim.

    Yukarıdaki dörtlükle ilgili olarak aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez?

    A) 11’li hece ölçüsüyle ve 6 + 5 durakla ya-zılmıştır.
    B) Koşma nazım şekliyle yazılmıştır.
    C) Kelime ve ek halinde redifler vardır.
    D) Pastoral şiir özelliği gösterir.
    E) Halk söyleyişlerine yer verilmiştir.






    9. Ben bir Türk’üm; dinim, cinsim uludur.
    Sinem, özüm ateş ile doludur.
    İnsan olan vatanının kuludur.
    Türk evladı evde durmaz, gideriz...

    Bu dörtlükte aşağıdaki şiir türlerinden hangisine özgü nitelikler ağır basmaktadır?

    A) Epik B) Lirik C) Didaktik
    D) Satirik E) Pastoral





    10. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde aynı konuları işleyen şiir türleri bir arada verilmiştir?

    A) Koşma – sagu – pastoral
    B) Lirik – mersiye – mani
    C) Satir – taşlama – hicviye
    D) Sav – türkü – taşlama
    E) Gazel – ağıt – ilahi







    11. Dostluk ve vefa bugün birer boş sözdür,
    Geçmişten arta kalma bir hoş sözdür.
    Lakin yine de sen, kendine saygın varsa,
    Söz verdiğin an tutmak için koş, sözdür.

    Bu dörtlükte ağır basan şiir türleri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

    A) Lirik, epik B) Satirik, didaktik
    C) Didaktik, lirik D) Epik, satirik
    E) Dramatik, didaktik





    12. Sende açsam da gözümü
    Yoktu bu aşkın çözümü
    Zaman avutur gönlümü
    Hasretine de alışırım

    Bu dörtlükle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Ünlü düşmesine uğramış sözcük vardır.
    B) “mü” sesleriyle redif yapılmıştır.
    C) Lirik şiir özelliği gösterir.
    D) “aaab” şeklinde kafiyelenmiştir.
    E) İlk iki dize bir cümledir.



    Cevap anahtarı sondadır..
     



  4. Cevap: Şiir bilgisi test

    Test 4


    1. Ateşinden duramadım
    Ben bu sırra eremedim
    Seher vakti göremedim
    Yıldız gibi aktı geçti

    Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez?

    A) Konusuna göre lirik şiirdir.
    B) Redif kullanılmıştır.
    C) Düz kafiye örgüsüne sahiptir.
    D) Hem ünlü düşmesi hem de ünsüz türeme-sine uğramış birer sözcük vardır
    E) Tenasüp (uygunluk) sanatına yer verilmiştir.



    2. Urganında un serilmiş yine şah-ı goncanın
    Gülistanın şimdi bülbül Hoca Nasreddin’idir.

    Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Telmih (anımsatma) sanatına başvurulmuştur.
    B) Ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır.
    C) Aruz ölçüsü kullanılmıştır.
    D) Ek-fiil kullanılmıştır.
    E) Hem isim hem fiil cümlesine örnek gösteri-lebilir.



    3. Ak saçlı başını alıp eline
    Kara hülyalara dal anneciğim
    O titrek kalbini bahtın yeline
    Bir ince tüy gibi sal anneciğim

    Yukarıdaki dörtlük için hangisi söylenemez?

    A) Çapraz uyak düzenindedir.
    B) Hem kelime halinde hem de ek halinde redif vardır.
    C) Benzetmeye başvurulmuştur.
    D) Lirik şiir türüne örnektir.
    E) Zengin kafiye vardır.





    4. Torunlarım dört yana kol kol gitsin
    Malazgirt’ten İstanbul’a yol gitsin!
    Gelip sana çarpan gücü yavaştan
    Anlamazsa haritadan sil gitsin!

    Yukarıdaki dizeler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Kafiye düzeni “aaba” şeklindedir.
    B) Kelime halinde redif kullanılmıştır.
    C) Epik şiir türüne örnektir.
    D) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
    E) Tam kafiye kullanılmıştır.




    5. Ilık rüzgârlar okşardı yüzünü,
    Saçlarını yapraklar,
    Doyamazdın çıplak ayaklarını öpen yeşile,
    Neşe taşardı savrulan eteklerinden,
    Bahçeler boyunca...
    Hatırlar mısın?

    Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisini örneklemeye uygundur?

    A) Pastoral B) Lirik C) Satirik
    D) Didaktik E) Epik




    6. Ala gözlü benli dilber
    Sen d’olasın benim gibi
    Zülfün dökük boynun bükük
    Sen d’olasın benim gibi

    Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez?

    A) Lirik şiir türündedir.
    B) Kelime halinde redif vardır.
    C) “abab” uyak şemasına sahiptir.
    D) Ünlü düşmesine uğramış sözcükler vardır.
    E) Halk söyleyişine sahiptir.




    7. Gün biter, sürü yatar ve sararan bir ayla,
    Çoban hicranlarını basar bağrına yayla,
    – Kuru bir yaprak gibi kalbini eline al
    Diye hıçkırır kaval.

    Yukarıdaki dizeler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Tunç uyak vardır.
    B) Teşhis (kişileştirme) sanatı yapılmıştır.
    C) Konusuna göre pastoraldir.
    D) Ünlü düşmesine uğramış birden fazla söz-cük vardır.
    E) Hem fiil hem isim cümlesi kullanılmıştır.






    8. Tilki kapıp onu dedi ki: “Efendiciğim,
    Size küçük bir ders vereceğim;
    Alıklar olmasa iş kalmaz açık gözlere;
    Böyle bir ders de değer sanırım bir peynire.”

    Yukarıdaki dizeler hangi şiir türüne örnektir?

    A) Lirik B) Pastoral C) Satirik
    D) Didaktik fabl E) Epik






    9. Yürün arslanlarım savaş edelim
    Buna kavga derler bey ne, paşa ne
    Haykırıp haykırıp kelle keselim
    Seyreyleyin el ayağı şaşanı

    Bu dörtlükte aşağıdaki şiir türlerinden han-gisine özgü nitelikler vardır?

    A) Lirik B) Satirik C) Didaktik
    D) Epik E) Pastoral




    10. Türlü türlü çiçeklerle bezenmiş toprak
    Irmak kıyılarını çepeçevre
    Eğilmiş oyuğun üstüne değin ak kavaklar
    Kapıyor üstünü sarmaş dolaş olmuş.

    Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Konusuna göre pastoraldir.
    B) Ünlü türemesi görülmektedir.
    C) Pekiştirilmiş sözcük vardır.
    D) Teşhis (kişileştirme) sanatı yapılmıştır.
    E) Hece ölçüsüyle yazılmıştır.






    11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde redif kullanılmıştır?


    A) Kulağında şimdi uzak bir türkü
    Bir masal anısı, bir eski türkü
    B) Merhabalar olsun, merhabalar
    Yayla çiçeğim, kırk ikindim, dil-i bahar!
    C) Ezelden gül gibi olurdum handan
    Şimdi bülbül gibi kalmışam giryan
    D) İnceliğin inceliğimin harmanı
    Dokunduğun yerler kala gül kanı
    E) Sensiz çekilmez oldu cennet olsa da dünya
    Gel, gel yalvarıyorum bitsin bu korkunç rüya






    12. Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
    Gölgende bana da, bana da yer ver!

    Bu dizeler, aşağıdaki şiir türlerinden hangi-sinden alınmış olabilir?

    A) Postoral B) Lirik C) Dramatik
    D) Didaktik E) Epik



    Cevap anahtarı sondadır..
     



  5. Cevap: Şiir bilgisi test

    Test 5

    1. Bana nispet çıkmış yolun üstüne
    Samur kürk giyinmiş alın üstüne
    Taramış saçların belin üstüne
    Bir elma yanaklı sim gerdanlıdır

    Yukarıdaki dörtlük ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Benzetmelerden yararlanılmıştır.
    B) Hecenin 11’li kalıbıyla yazılmıştır.
    C) Kelime halinde redif kullanılmıştır.
    D) Zengin uyak kullanılmıştır.
    E) Beş yerde ulama yapılmıştır.





    2. Aşağıdakilerden hangisinde redif kullanılmamıştır?

    A) Elindeki kınası soldu mu ola
    Evde kaynatası duydu mu ola
    B) Sabah olsun tan yeri ışısın
    Çiğ düşünce gül goncalar üşüsün
    C) Ne yaman bahçeli güllü goncalı
    Sinemi vurdu bir kirpiği kancalı
    D) Altı kardeş idik bindirdik ata
    Kızılırmak’a varınca oldu bir hata
    E) Çek deveci develerin yokuşa
    Deli oldum o sendeki bakışa





    3. Yeşil ördek gibi daldım göllere
    Sen düşürdün beni dilden dillere
    Başım alıp gidem gurbet illere
    Ne sen beni unut ne de ben seni

    Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Düz uyak örgüsü kullanılmıştır.
    B) Halk edebiyatı söyleyiş özelliklerine sahiptir.
    C) Tam kafiye kullanılmıştır.
    D) 11’li hece ölçüsüyle söylenmiştir.
    E) İsim, sıfat, zarf, zamir, edat, bağlaç ve fiil türünden sözcükler vardır.




    4. Çınlasın çağrılarla çın çın da çın
    Çağ yıkarmış kaçın bulutlar kaçın

    Bu dizelerde görülen uyak türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım uyak
    B) Tam uyak
    C) Tunç uyak
    D) Cinaslı uyak
    E) Sarma uyak




    5. Bir münasip dostum olsa sırrım açar idim
    Harc edüp eldeki varım cümleden geçer idim
    Tuti dilin agu verse nûş edip içer idim
    Aşıklara ölüm gelmez tatlıdır ballar gibi

    Yukarıdaki dörtlük ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Örüşük uyak düzenine sahiptir.
    B) “–ar idim”lerle redif yapılmıştır.
    C) Divan edebiyatı söyleyiş özellikleri vardır.
    D) Yarım uyak kullanılmıştır.
    E) Ulama yapılmıştır.




    6. Ruhumu bir çarmıha kendi elimle gerdim
    Bir nebi ıstırabı kanıyor her yerimde

    Yukarıdaki dizelerde,

    I. Yakıyor gözlerimde
    II. Aldığım her nefesi
    III. Ölüm siyah bir tütsü
    IV. Son nefes gibi verdim

    bu parçalar kullanılarak sarmal uyak düzeni oluşturulmak istense son iki dizenin sırala-nışı aşağıdakilerden hangisi olur?

    A) III - I / IV - II B) II - IV / III - I
    C) IV - II / I - III D) III - I / II - IV
    E) I - III / IV - II




    7. Tuna’yı görmedim fakat tanırım
    Bir umut önünde koştuğum zaman
    Geçmişi anarak coştuğum zaman
    Kendimi Budin’in beyi sanırım.

    Yukarıdaki dörtlüğün hem uyak düzeni, hem de 1. ile 4., 2. ile 3. dizelerin kendi aralarındaki uyak yapısını gösteren diziliş, aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla veril-miştir?

    A) Sarma – yarım – tunç
    B) Sarma – zengin – tam
    C) Çapraz – zengin – yarım
    D) Çapraz – tunç – tam
    E) Sarma – tunç – yarım





    8. “Altın buğdayı tarlalarımızın,
    Seni bağrımızdan eker, biçeriz;
    Acılar kardeşin, gözyaşı kızın,
    ...”

    Ölçü, uyak, konu ve dil gibi özellikler de göz önünde tutulursa, dörtlüğün son dizesi aşağıdakilerden hangisi olur?

    A) Birleşirse doğacak uygarlığımız.
    B) Durmadan akan yaşı sileriz.
    C) Bir kazma ile bir kürek, bir de çapamız.
    D) Zengin parıltınla dolar gecemiz.
    E) Türkçe’den güzeli yok budur hecemiz.




    9. Cana an vermeyenin ne canı var
    Can verenin adı ile sanı var

    Bu dizelerin şiirin bütünü ile ilgili özelliklerden hangisi kesin olarak bilinebilir?

    A) Konusu
    B) Ölçüsü
    C) Yazıldığı dönem
    D) Nazım birimi
    E) Kafiye örgüsü



    10. Hülya serinleşen köyü her an morartıyor
    Sessiz gelen, saat başı sürdükçe artıyor.

    Yukarıdaki ikiliğin uyağı ve redifi aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

    A) Tunç uyak, –yor; redif
    B) Yarım uyak, –rtyor; redif
    C) Zengin uyak, –ıyor; redif
    D) Tam uyak, –tıyor; redif
    E) Uyak yok, –artıyor; redif





    11. Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam
    Böyle saatlerce bak, asırlarca bak
    Gözlerine yavaşça yavaşça doldu akşam
    Göklerin ateşini kalbime boşaltarak

    Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) “–ak” sesleriyle tam uyak yapılmıştır.
    B) “–u” sesiyle yarım uyak yapılmıştır.
    C) Ulama yapılmamıştır.
    D) Çapraz uyak örgüsü vardır.
    E) Kelime halinde redif vardır.





    12. Kişilerin ya da toplumun kötülüklerini, kusurla-rını, gülünçlüklerini, alaylı bir dille eleştiren şiir-lere ...; bilim, sanat, felsefe, ahlak gibi konu-larda öğretici olmayı amaçlayan şiirlere ...; duygu ve düşünceleri coşkulu bir dille anlatan şiirlere ... denir.

    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

    A) didaktik şiir, epik şiir, lirik şiir
    B) dramatik şiir, didaktik şiir, pastoral şiir
    C) satirik şiir, dramatik şiir, epik şiir
    D) satirik şiir, didaktik şiir, lirik şiir
    E) dramatik şiir, lirik şiir, pastoral şiir


    Cevap anahtarı sondadır..
     



  6. Cevap: Şiir bilgisi test

    Şiir Bilgisi Cevap Anahtarı


    Test 1

    1-D
    2-A
    3-C
    4-D
    5-E
    6-A
    7-C
    8-E
    9-C
    10-D
    11-B
    12-A





    Test 2
    1-C
    2-C
    3-E
    4-D
    5-E
    6-E
    7-E
    8-D
    9-C
    10-E
    11-A
    12-A





    Test 3
    1-E
    2-C
    3-B
    4-C
    5-E
    6-B
    7-C
    8-D
    9-A
    10-C
    11-B
    12-A






    Test 4
    1-E
    2-B
    3-E
    4-E
    5-B
    6-C
    7-E
    8-D
    9-D
    10-E
    11-D
    12-E







    Test 5
    1-D
    2-D
    3-C
    4-C
    5-A
    6-D
    7-B
    8-D
    9-C
    10-C
    11-C
    12-D