Sıcaklarda İshal

'Sağlık bilgisi' forumunda Masal tarafından 19 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. İshal İçin Ne Yapılmalı


    Sıcaklarda İshal Olmamak İçin Ne Yapılmalı


    Aşırı su tüketiminin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenmesiyle ortaya çıkıyor.

    Sıcak havalarda sürekli dışarıda güneşe maruz kalan çocuklarda ishal en sık görülen hastalıklardandır. İshal olan kişiler dışkısıyla ortaya çıkan mikroplar bir çok insanın sağlığını tehdit ediyor.

    Uzmanlar "Şeker, tuz ve karbonatlı su'' karışımını içmenizi öneriyor.

    Kalın bağırsakta ishale neden olan bakterilerin bir kısmının ve bazı parazitlerin, aynı zamanda bağırsak duvarını zedeleyerek damarların kanamasına neden olabilir.

    İshal olan çocuk ve yetişkinlerde karın ağrısı, karında buruntu hissi, bazen bulantı, iltihabi durumlarda bu belirtilere ek olarak ateş görülebilir.

    İshal sonucu oluşan aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak kalp ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği ve şuur kaybı ortaya çıkabilir. Dilin kuruması, cildin parlaklık, nem ve yumuşaklığını kaybetmesi, gözlerin göz çukuruna çökmesi gibi belirtiler su kaybının işaretidir ve acilen sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Ancak ilk tedbir olarak, kaybedilen su ve tuzun yerine konulması gerekir. Bunun için 1 litre kaynatılıp soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir. Mikrobik ishallerin hemen hepsi 24 saatten fazla devam eder ve ilaç tedavisi olmadan geçmez.