şeftali meyvesinin faydaları

'Sağlık Rehberi' forumunda Wish tarafından 26 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Gülgiller familyasından olan şeftali yaz mevsiminin en çok tüketilen bol sulu ve tatlı meyvesidir. Anavatanının Çin olduğu sanılmaktadır.

    Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonlarında kullanılmıştır.

    En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftali Avrupa 'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir.

    Ağız kokusunu alır.


    Böbrek taşlarını eritir.


    Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar.



    Kanı zehirlerden temizler.


    Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.



    Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.



    Bol miktarda idrar söktürür.



    Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.



    Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.



    Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.


    İshal önleyicidir.



    Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.



    Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin. Olgunlaşmamış şeftalileri evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 bekletirseniz olgunlaşmalarını sağlarsınız. Şeftalinin olgunlaştığını dokunduğunuzda yumuşamasından ve hoş kokusundan anlayabilirsiniz.



    100 gram Şeftalinin Besin Değeri

    A vitamini – 880 IU
    B vitamini – 02 mg
    Riboflavin – 0.05 mg
    Niasin – 0,9 mg
    Vitamin C – 8 mg
    Kalsiyum – 8 mg
    Demir – 0.6 mg
    Fosfor – 22 mg
    Potasyum – 310 mg
    Yağ – 0,1 gram
    Karbonhidratlar – 12 gram
    Protein – 0,5 gram
    Lif – 0,6 gram
    Şekerler – 9 gram
    Kalori – 46