Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda alemşah tarafından 15 Mart 2010 tarihinde açılan konu


  1. Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    [​IMG]

    Salata hakkındaki gerçekler bunlarla sınırlı değildir heralde ,ama en bariz olanları bunlar

    Özellikle bayanların hem form kazanmak hem de sağlıklı beslenmek için tercih ettiği salatayla ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar...


    Hem form kazanmak hem de sağlıklı beslenmek için tercihinizi hep salatadan yana kullanabilirsiniz. Peki salatayla ilgili bildiklerinizin doğru olup olmadığını kontrol etmeye hazır mısınız? İşte mitler...

    MİT 1: Salata, hamburgere göre her zaman daha az kalorilidir.

    Bu tamamen yanlış bir bilgi. Salatanın üzerine eklenen soslar oldukça yüksek kalorili olabilir. Üstelik zeytinyağı da sağlıklı olduğu gerekçesiyle salatalarda bolca tüketilir. Fakat zeyinyağının yüksek kalori değerlerine sahip olması çoğu zaman atlanan bir gerçektir. Bu yüzden sıradan bir hamburgere göre yoğun soslu ve zeytinyağlı bir salatanın kalorisi daha fazla olabilir. Ancak diyette kontrollü olarak salata yemek çok yararlı olabilir. Çünkü salata için kullanılan sebze ve yeşillikler lif yönünden zengindir. Bu besinler mide ve bağırsakları fazladan çalıştırararak kalori yakımını hızlandırır.

    MİT 2: Düşük kalorili sebzeler daha iyidir.

    Salatanızı analiz edeceğiniz zaman içindeli besleyici öğelere ve enerji sağlayan kalori değerlerine dikkat edin. Örneğin kerevizi az kalorili olduğu için tercih ediyor olabilirsiniz ama bu sebzenin size kazandırdığı enerji de düşüktür. Kereviz gibi açık renkli sebzeler diğer sebzelere göre daha az lif, vitamin ve mineral içerirler. Bu nedenle bol sebzeli salata tercih edeceğiniz zaman kırmızı biber, brokoli, havuç, bezelye ve patlıcana ağırlık verin.

    MİT 3: Yapraklı sebzelerin hepsinin besleyici değerleri aynıdır.

    Yapraklı sebzelerin renkleri açıldıkça besleyici öğeleri de bir o kadar azalır. Açık renkli bir atom salata düşük derecede A, C vitaminleri, demir ve lif değerlerine sahiptir. Koyu yeşil renkteki ıspanak yapraklarında ise yüksek derecede magnezyum, demir ve kalsiyum vardır. Ispanağın anti-oksidan değerleri de yüksektir.

    MİT 4: Salatanızın üstüne eklediğiniz kızarmış tavuk ya da et kalori değerini artırmaz.

    Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, doyurucu olması için üzerine tavuk ya da et ekleyebilirsiniz. Ama dikkat! İşte bu noktada salatanız masumiyetinizi kaybediyor ve bir kalori deposu haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer salatanıza protein değeri kazandırmak istiyorsanız haşlanmış ya da tavuğu tercih etmelisiniz.

    MİT 5: Organik yeşillikler her zaman için çok daha sağlıklıdır

    Araştırmalar; organik besinlerin besleyici öğelerinin kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen sebze ve meyvelere göre çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle sadece organik sebze yemeniz gerektiğini düşünmeyin.

    BUGÜN
     



  2. Cevap: Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    Mit ne derse desin:f40: Şimdi şöyle içinde fesleğen ve yeşil nanesi olan bir kase mevsim salatası olsa da yesek
     



  3. Cevap: Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    sen Mit ten iyimi bileceksin mitnederse odur:))))))))))))))))
     



  4. Cevap: Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    Benimde canım bol limonlu bir havuç salatası istedi :)

    Mit ne der ki :f30:
     



  5. Cevap: Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    Gözümü kapatır bir çoban salatasına arkadaş olurum :))))
     



  6. Cevap: Salatayla ilgili doğru bilinen yanlışlar

    ömür boyu sadece salata yiyebilirim kim ne derse desin annemi dinlememişim Mitimi dinleyeceğim :)