Şakşuka nedir, nasıl yapılır

'Okulistik' forumunda Misafir tarafından 16 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. şakşuka nasıl yapılır tarifi

    Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri kavurup, üzerine sos dökerek hazırlanan bir tür mezeye şakşuka denir.

    Hem meze hem de salata olarak sunabileceğiniz patates, patlıcan, kabak ve sivri biberin muhteşem uyumu: şakşuka

    Malzemeleri:

    1 Adet patates- 2 Adet patlıcan- 1 adet kabak- 2-3 Adet sivri biber- 2 Adet domates- 1-2 Diş sarımsak- Damak tadınıza göre tuz- Kızartmak için sıvıyağ.

    Patlıcan, patates ve kabağın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.Sivribiberleri orta büyüklükte doğrayın.Tavaya sıvıyağı alıp kızdırın.Sebzeleri sırasıyla kızartın.Kızaran sebzelerin fazla yağını alması için havlu kâğıt üzerine çıkarın.Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin.Küçük bir tavaya domatesleri tavaya alıp suyunu çekene kadar pişirin.Sarımsakların kabuklarını soyup rendeleyin ve domateslerin üzerine ekleyin.Sebzeleri servis tabağına alıp üzerine domates sosunu ve tuzunu dökün.

    Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
     



  2. Cevap: Şakşuka nedir, nasıl yapılır

    [​IMG]

    Malzeme:
    1 adet küçük küp küp doğranmış patlıcan
    1 adet küçük küp küp doğranmış kabak
    1 adet küçük küp küp doğranmış patates
    2 adet küçük küp küp doğranmış yeşil biber
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 adet ince kıyılmış soğan
    2 adet kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış küçük küp küp doğranmış domates
    1 diş dövülmüş sarmısak
    1 çay kaşığı sirke
    Tuz
    Sıvı yağ (Kızartmak için)

    Hazırlama:
    Patlıcanların üzerine tuz serpin, 30 dakika dinlendirip bol su ile yıkayın ve kurulayın. Kızgın yağda sırasıyla patates, kabak, patlıcan ve biberleri her tarafları hafif sararıncaya kadar kızartın. Delikli kepçe ile havlu kağıt üzerine çıkarın ve fazla yağlarını süzün. Isıtılmış zeytinyağında soğanları karıştırarak yumuşatıp, hafif sararıncaya kadar soteleyin ve dometesleri ilave edin, karıştırarak 2-3 dakika kadar pişirin. Sarmısak, sirke, tuz, kızarttığınız patates, kabak ve patlıcanları katıp harmanlayın. Üzerine biberleri serperek servis yapın.
     



  3. Cevap: Şakşuka nedir, nasıl yapılır

    Malzemeler

    1 kilo kemer patlıcan
    1 kilo olgun domates
    3 diş sarımsak
    Yarım kilo yoğurt
    1 tatlı kaşığı şeker
    1 kahve fincanı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı tuz

    Hazırlanışı

    Patlıcanları çizgili soy. Uzunlamasına dörde böl, iki cm. uzunluğunda doğra, 2 saat bol tuzlu suda tut.

    Sosu için domatesleri soy, robotda çek, tavaya yağı koy, domatesleri ilave et, tuzunu, şekerini koy, suyu çekesiye kadar orta ateşde pişir. Çok da katı yapma.

    Patlıcanları süz, kurula, nar gibi kızart. Havlu kağıdın üstüne dök, yağını al, sonra kayık tabağa koy. Yoğurda sarımsakları döv, ilave et, patlıcanların üstüne dök. Domates sosunu da yoğurdun üstüne gezdir.