Sabun Nasıl Yapılır?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Wish tarafından 27 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Sabun Yapımı
    Sabun Nasıl Üretilir
    Sabun Üretimi Metodları

    [​IMG]

    Katı ve yumuşak sabun yapımında farklı bazlar kullanılır.

    Örnek : Külçe, katı sabunlarda NaOH (sodyum hikroksit, kostik) . Arap sabunu üretiminde ise KOH (potasyum hidroksit) kullanılır. Bununla beraber Sabun üretiminde iki temel yöntem kullanılır.

    1) Yağların potalarda sabunlaştırılması 2)Yağ asitlerinin nötralizasyonu

    1) Potalarda Yağların Sabunlaştırılması : Açık kazanlarda gerçekleştirilir. Direkt ısıtma yapılır. Kazan 3 ayrı kısma bölünür. Sabun yapımında yağ önce kazanda ısıtılır. Seyreltik kısımdan başlanarak serbest yağ asitleri nötralize edilir. Sonra kaynatmaya başlanır. Sabun oluşunca akıcı yapmak için bir miktar NaOH çözeltisi katılır. Bu işlem reaksiyor süresini kısalttığı için redüksiyon ismi ile adlandırılır. Bundan sonra fazladan fazladan NaOH çözeltisi eklenerek sabun çözeltiden ayrılır. Bu esnada ortam fazla sıcak olduğundan sabun yarı sıvı halde yüzeye çıkar. Alttaki çözelti akıtılır. Kalan sabuna bir miktarsertliği giderilmiş su katılır ve sabun piştik bir hal alır ve kalıplara dökülerek kalıplanır.

    2) Yağ asitlerinden sabun üretimi : Üretim, paslanmayan çelikten yapılmış açık kazanlarda yapılır. Önce NaOH ve Na2CO3 direkt istimle kaynatılır. İçine sıvı veya erimiş yağ katılır. İyice karıştırılır. Meydana gelen sabun tutkalı NaCl (sofra tuzu) katılmasıyla ayrıştırılır.

    Sabun üretiminde kullanılan yağlar :

    1) Don yağı : Ençok kullanılan yağdır. (% 70 )

    2) Gresler :%20

    3)Polmist yağı, polm yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı, pamuk yağı, mısırözü yağı, balık yağı.

    Sabun Yapımı

    A- MALZEMELER:

    1- zeytinyağı;
    2- su;
    3- sud kostik (NaOH, yani sodyum hidroksit);
    4- termometre;
    5- sabun kalıpları
    6- çelik tencere (6-lt.lik);
    7-bir su bardağı (ölçek olarak)
    8- tahta yemek kaşığı ve mikser (Dikkat: blender değil!, mikser).

    B- YAPIM:

    1- Çelik tencereye 6 bardak su koy. İçine yavaş yavaş 1 bardak NaOH'ı karıştıra karıştıra ekle. (Çok dikkat et, hepsini bir kerede döküverme) Exotermik reaksiyonla kendi kendine ısınıverir bu karışım. Bunun 40C.ye düşmesini bekle.
    2- 3 bardak Zeytinyağını ayrı bir kapta 40 C.ye ısıt.
    3- kostik 40 C.ye düşünce, 40C.deki yağı yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştıra karıştıra çelik tenceredeki kostiğe dök. Kaşığı bırak, mikserle minimum 10 dakika düşük devirle karıştır. Etrafa sıçratma sakın. Hele gözüne cildine gelmesin, gelirse bol suyla yıka. 10 dak. sonra bırak; bundan sonra her