Resimli Meze Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Bella tarafından 29 Mart 2012 tarihinde açılan konu


  1. En Güzel Meze Tarifleri Resimli,





    Çok Güzel Meze Tarifleri;




    Piyaz
    MALZEMELER (5 Kişilik)
    1,5 su bardağı kuru fasulye
    Yarım çay bardağı sirke (veya 1,5 limonun suyu)
    1 çay bardağı zeytinyağı
    2 soğan
    Yarım demet maydanoz
    2 yumurta
    1 domates (veya 7-8 kiraz domates)
    7-8 adet siyah zeytin
    Tuz

    [​IMG]

    Yapılışı:
    Kuru fasulyeyi akşamdan bol suda ıslatın. Sabah süzün, üzerini 2-3 parmak kadar geçen suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp bir kâseye alın. Henüz sıcakken üzerine tuz serpin ve sirkeyi (veya limon suyunu) boca edin, harmanlayın. Kâsenin üzerine bir kapak kapatıp en az 3-4 saat bu şekilde bekletin. Sirkeyi, fasulye sıcakken döktüğünüz için tadını içine çekecektir. Bu sürenin sonunda fasulyeye zeytinyağını ilave edip tekrar harmanlayın. Tadını tuzunu kontrol edin, ekşisini tuzunu ağız tadınıza göre ayarlayın. Soğanı ince ince yarımay şeklinde doğrayın. Üzerine tuz serpiştirerek elinizle ovun. Sudan geçirip iyice süzün. Fasulyeyi soğanla harmanlayıp bir salata tabağına çıkarın. Piyazın üzerini incecik kıyılmış maydanoz, halka halka doğranmış yumurta, domates ve zeytin taneleriyle süsleyip servis yapın.



    Patates Püresi
    Malzemeler
    1 kg patates
    1 su bardağı süt
    2 çorba kaşığı tereyağı
    Tuz,
    karabiber

    [​IMG]

    Yapılışı:
    Patatesi iyice yıkayın. Bir tencerede üzerini 1-2 parmak kadar geçecek kadar suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzün. El dayanacak kadar ılındığında kabuklarını soyun, patates ezeceği, çatal veya rende yardımıyla iyice ezin. Bir tencereye koyun. Süt ve tuz ekleyerek karıştırın. Tencereyi çok kısık ateşin üzerine oturtup tereyağını koyun. İyice karıştırarak yağın eriyip püreyle özleşmesini sağlayın. Üzerine karabiber serpip servis yapın. Diğer Patates Yemekleri

    Patates hem B vitamini; hem de potasyum açısından zengin bir sebzedir. Patates püresini beyaz veya kırmızı tüm et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz. Arzu ederseniz süt yerine et suyu koyabilir; acı seviyorsanız üzerine pul biber serpebilirsiniz.



    Çoban Salata
    MALZEMELER
    2 küçük boy soğan
    3 olgun domates
    2 salatalık
    5 sivri biber
    Yarım demet maydanoz
    Yarım limonun suyu
    1 tatlı kaşığı sirke
    4-5 çorba kaşığı sızma
    zeytinyağı
    Tuz

    [​IMG]

    Yapılışı:
    Soğanları incecik piyazlık doğrayın. Üzerine tuz serpip elinizde ovalayarak soğanı yumuşatın. Domatesleri kabaca dilimleyin. Salatalıkları ister kabuklarını soyarak, ister kabuklarıyla bırakarak yarım daire biçiminde ince ince dilimleyin. Sivri biberlerin sap ve çekirdek kısımlarım çıkarıp ince ince dilimleyin. Maydanozu incecik kıyın. Sebzelerin üzerine limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuz ilave ederek dikkatlice harmanlayın. Geniş bir servis tabağına çıkarın. Çoban salatayı fazla bekletmeden servis yapın.

    NOT: Çoban salatasının içine siyah zeytin, taze nane, taze soğan, dövülmüş sarımsak, kızarmış ekmek veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz. Bu salataya ceviz ve nar ekşisi koyar, malzemeleri daha ince doğrayacak olursanız gavurdağı salatası yapmış olursunuz.





    Yoğurtlu Patlıcan
    Malzemeler
    3 tane patlıcan
    1 kase yoğurt
    2 diş sarımsak
    zeytinyağı
    tuz, toz kırmızı biber
    su

    [​IMG]

    Yapılışı:
    Öncelikle patlıcanları alacalı soyalım. Önce 4 de bölelim daha sonra 2 bölelim.
    Bir tencereye, suyu alalım, kaynatalım ve patlıcanları ilave edelim haşlayalım.
    Haşlanan patlıcanlarıi kızgın yağa atalım, soteleyelim.
    Bir kase yoğurdun içine ezdiğimiz sarımsakları alalım iyice karıştıralım.
    Biraz büyükce, derin cam servis tabağına patlıcanları alalım, üzerine sarımsaklı yoğurdu dökelim, kırmızı toz biberi serpelim. Çok hafif bir aparatif. Afiyet olsun.