resimli hamur işleri

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Hamur işi börek tarifleri
    Çörek tarifleri resimli
    Börek tarifleri resimli

    Açma Tarifi

    [​IMG]

    Malzemeler :

    20 g kuru hamur mayası (veya 42 g Pakmaya yaş hamur mayası)
    4,5 su bardağı un
    50 g margarin
    2 tatlı kaşığı toz şeker
    1 çay kaşığı tuz
    1 adet yumurta
    1,5 su bardağı ılık su veya süt
    1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

    Hazırlanışı :


    Giriş bölümünde anlatılan yöntemle orta yumuşaklıkta mayalı hamur hazırlanıp, 20-25 dakika sıcak bir yerde dinlendirildikten sonra üst üste katlayarak uzun fitiller hazırlayın. Bu fitillerden yumurta büyüklüğünde parçalar keserek yuvarlayın ve 15 dakika daha dinlendirin. Tezgahın üzerini yağlayın ve yuvarlak hamur parçalarını 20 cm çapında açın. Üzerlerine margarin sürün, bir ucundan kıvırarak rulo yapın, burarak katlayın, uçlarını birleştirin ve halka şeklini verin. Açmaları yağlanmış tepsiye dizin ve yaklaşık 25-30 dakika mayalanmaya bırakın. Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çöreotu ile süsleyerek 200°C ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

    Baharatlı Kolay Poğaça

    [​IMG]

    Malzemeler :

    200 gr. margarin
    3 su bardağı un
    2 adet yumurta
    1 kahve fincanı yoğurt
    1 paket kabartma tozu
    1 tuz kaşığı tuz
    1 tuz kaşığı kırmızı pul biber
    ½ demet dereotu
    1 su bardağ beyaz peynir
    1 su bardağı kaşar peynir
    4 adet taze soğanın yeşil sapı
    1 tuz kaşığı kekik
    1 tuz kaşığı kuru nane

    Üzeri için :

    Çörek Otu
    Baharatlı Kolay Poğaça
    yemeğinin hazırlanışı:
    1 adet yumurtanın sarı ve beyazını ayrı kaplara ayırın.

    Hazırlanışı :

    Derin bir kasenin içine yumurtayı, yumurta beyazını, oda sıcaklığında yumuşattığınız margarini, ilave edip, yoğurun veya mikser ile çırpın. Harcın içine bir süzgeç yardımı ile eleyerek unu, tuzu ve kabartma tozunu ilave edin.

    Daha sonra, kırmızı pul biberi, kekiği, kuru naneyi, rendelenmiş beyaz peyniri, kaşar peyniri, kıyılmış taze soğan saplarını, dereotunu ilave edip, iyice yoğurun.(Hamur ele yapışmayacak hale gelinceye kadar. Eğer hamur yoğrulduğu halde ele yapışıyorsa, içine ekstra un ilave edip, yoğurun.)

    Hamur kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, hamuru yuvarladıktan sonra hafifçe avcunuz içiyle üzerine bastırıp, ortadan ikiye katlayarak poğaca şekli verin. Baharatlı kolay poğacaları sıvı margarin ile yağladığınız fırın tepsisine dizin. Üzerine bir fırça yardımı ile ayırdığınız yumurta sarısını sürün. En son poğaçaların üzerine çörek otu serpin. Poğaçaları önceden 185 derecede ısıttığınız fırında 25-30 dak. üzerleri kızarana kadar pişirip, sıcak olarak servis edin.

    Bohça Böreği

    [​IMG]

    Malzemeler :

    Un 4 1/2 su bardağı 500 gram
    Tuz 1 1/2 yemek kaşığı 18 gram
    Sıvı yağ 3/4 su bardağı 150 gram
    Yumurta 1 adet 50 gram
    Sirke 1 yemek kaşığı 10 gram
    Su 1 su bardağı 200 gram
    Soğan 1 büyük boy 110 gram
    Kıyma 1 su bardağı 175 gram
    Kara Biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
    Nişasta 1/2 su bardağı 50 gram

    Hazırlanışı :

    Unu geniş bir kaba ele, 1 yemek kaşığı tuz kat, karıştır, üzerine 2 yemek kaşığı yağ gezdir, ortasını aç, yumurtayı kır, sirkeyi koy, suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yap, 7-8 dakika yoğur, biri biraz büyük olmak üzere onbir parçaya bölüp bezeler yap, nemli bez örterek 10 dakika dinlendir. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, kıyma ile birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırarak bıraktığı suyu çekinceye değin, yaklaşık 10 dakika işir. Kara biber ve kalan tuzu kat, karıştır.

    Nişasta serperek küçük bezeleri 60 santimetre çapta, büyük bezeyi 65 santimetre çapta, yarım milimetre incelikte aç. Büyük yufkanın üzerine diğerlerini düzgünce koy. En üstteki yufkanın ortasına kıymalı içi 25x30 santimetre boyutlarında yay.

    Yufkaları tek tek bohça şeklinde katla, her katlayışta katlanan yüzeylere yağ sür, altıncı yufkaya gelince bohçayı ters çevir, katlamaya devam et. Tepsiyi 1/2 yemek kaşığı yağ ile yağla.

    Katlanmış hamuru ters çevirip tepsiye yerleştir, enine üç, boyuna dört parçaya böl, oluşan karelerin köşelerinden geçerek verev şekilde kes. Kalan yağı ısıt, böreğin üzerine gezdir. Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir.
     



  2. Cevap: resimli hamur işleri

    Cevizli Çörek

    [​IMG]

    Malzemeler :

    1 paket yaş maya (42glık, yaş maya yoksa 1,5 yemek kaşığı kuru maya)
    1 su bardağı ılık süt (az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz)
    1 kesme şeker
    1 kg un
    1 su bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı erimiş margarin/tereyağı
    1 yumurta
    tuz
    İçine, dövülmüş ceviz/peynir+maydanoz/kıyma+maydanoz
    Üzerine; cevizlide yumurta sarısı+susam, peynirlide yumurta sarısı+çörek otu

    Hazırlanışı :

    Mayayı ılık süt ve şeker ile ezin. Hamur malzemelerinin hepsini yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. İç malzemeyi hazırlayana kadar hamuru dinlendirin. Peynir veya kıyma kullanacaksanız aynı poğaça şekli verin.

    Cevizli yapacaksanız hamuru bezelere ayırıp yufka gibi açın. (çok ince olmasına gerek yok) Yufkaların üzerine yağ sürüp ceviz serpin. Her bir yufkayı dikine üçe kesin. Kestiğiniz şeritleri rulo gibi kıvırıp gül şeklinde sarın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp isterseniz susam serpin. Önceden ısınmış 190C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

    Çark Böreği

    [​IMG]

    Malzemeler :

    4 Adet Haslanmis Patates
    1 Kahve Fincani Sivi Yag
    1 Adet Sogan
    4 Dilim Hindi Salami
    1 Demet Maydanoz
    5 Adet Milföy Hamuru
    2 Adet Yumurtanin Sarisi
    Tuz, Karabiber, Kırmızı Pulbiber

    Hazırlanışı :

    Ön hazirlik olarak haslanmis patatesleri soyalim. Tavla zari iriliginde dograyalim. Sivi yagi tavaya alalim. Kizdirdiktan sonra küçük dogradigimiz sogani ekleyelim. Sogan pembelesmeye basladiginda küçük parçalar halinde kesilmis hindi salamini ekleyelim. Tuz, karabiber, kirmizi pulbiberi ve ince kiyilmis maydanozu ekleyelim. Karisimi iyice harmanlayalim.

    Genis ve uzun bir alüminyum folyonun üzerine milföy hamurlarini yanyana dizelim. Kenarlarini yapistiralim. Milföy hamurlarinin ortasina uzunlamasina patatesli harci düzgün bir sekilde yayalim. Hamuru düzgün bir rulo olusturacak sekilde yuvarlayalim. Karsilikli iki kenarini kapatalim. Seklini bozmadan alüminyum folyoya saralim. Hamuru, dis kismi sertlesene dek buzlukta bekletelim.

    Buzluktan aldigimiz rulonun üzerinden folyoyu çikaralim. Ruloyu 5 cm araliklarla, hamur eklerden ayrilmayacak sekilde keselim. Yuvarlak bir form vererek hafifçe yaglanmis tepsiye yerlestirelim. Üzerine yumurta sarisi sürelim. Önceden isitilmis firinda iyice kizarana dek pisirelim.

    Danimarka Çörekleri

    [​IMG]

    Malzemeler :

    20 g Pakmaya aktif kuru hamur mayası(veya 42 g Pakmaya yaş hamur mayası)
    5 su bardağı un (550 g)
    1/4 su bardağı toz şeker (40 g),
    1,5 su bardağı ılık süt (300 g)
    150 g tereyağı
    1 adet yumurta

    İç Malzemeleri :

    Danimarka çörekleri için çeşitli iç malzemeleri kullanılabilir. Örneğin ufalanmış ceviz, badem, fıstık, elma püresi, bal veya çeşitli marmelatlar.

    Hazırlanışı :

    Mayayı ılık sütte eritip, diğer malzemeleri de karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayıp, yeterince kabarınca yeniden yoğurun ve 1 cm kalınlığında uzun bir şekil verin. Yumuşamış tereyağın yarısını sürerek hamuru üçe katlayın, köşelerinden başlayarak yuvarlayın. Oklava ile tekrar açarak kalan tereyağını üzerine sürün, tekrar aynı işlemi yapın ve yağı iyice yedirin. Hamurunuz artık çörekler için hazırdır. Hamuru yarım santim kalınlığında açın ve 10 cm`lik kareler halinde kesin.

    Çörekler için düşündüğünüz iç malzemesini bu karelerin ortasına koyun ve köşelerinden üzerine katlayın. Böylece zarf şekli elde etmiş olacaksınız. Bu hamurları hafifçe ısıtılmış tepsi üzerinde 20 dakika bekletin.

    200°C ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Üzerine şekerli su sürerek ufalanmış ceviz, badem, reçel vb. ile süsleyin.

    Afiyet Olsun !... =)