Resimli Adana Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda EyLüL tarafından 29 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Adana Yemekleri Resimli
    Resimli Adana Yemek Tarifleri

    Adana Şırdan Dolması

    Malzemeler
    (4 Kişilik) 4 adet şırdan
    250 gr. kıyma Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan 1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber

    [​IMG]

    Temizlenişi
    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

    Yapılışı
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

    Ispanaklı Veya Etli Kömbe


    Malzemeler
    4 kg. un
    1 su bardağı yağ
    1 tatlı kaşığı maya
    2 kg. ıspanak veya 1 kg. kıyma
    1 çay kaşığı susam
    yeterince tuz ve su
    5 baş kuru soğan
    2 çorba kaşığı salça

    [​IMG]

    Hazırlanışı
    Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek fırında pişirilir.

    Çingene Kebabı

    Malzemeler

    1/2 kg. patlıcan

    1 kg. domates

    2 baş soğan

    4-5 yeşil biber

    1/2 demet maydanoz

    yeterince tuz ve sumak

    [​IMG]

    Hazırlanışı
    Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.