Reflü nedir ? Reflüde Beslenme nasıl olur? Nelere dikkat edilir?

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Violet tarafından 13 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Reflüde Beslenme nasıl olur? Nelere dikkat edilir?
    Reflüde nasıl beslenilir,
    Reflüde nelere dikkat edilir,

    [​IMG]


    Yemekler ağızda çiğnenip tükrükle karıştıktan sonra yemek boru su aracılığı ile mideye geçerler Burada mide sıvısı ile karışırlar Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir Mideden göğüs kemiği boyunca yayılan yanma ve ağıza acı su gelmesi şikayetleri olur Ayrıca yemek borusuna kaçan bu karışım kalıcı hasarlara ve yaralara neden olabilir

    Reflünün Önlenmesinde Yapılacak Basit Yaşamsal Düzenlemeler

    Az miktarda ama sık düzenli yemek yiyin, Günde 6–8 öğün yapın Her iki saatte bir öğün yapın Öğünde aşırı besin tüketmeyin
    Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin
    Yemekten sonra en az 2 -3 saat yatağa girmeyin
    Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin
    stresten mümkün olduğunca uzak durm Aya çalışın
    Dar ve beli sıkan giyisiler giymeyin
    Sigar ayı az altın, mümkünse bırakın
    Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yukarıda olması yararlıdır
    Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyu arttırabilir (Örneğin ağrı kesiciler)
    Yemekten hemen sonra fazla hareketten kaçının ve dik oturun
    Aşırı kilo reflü oluşumnu provoke ettiğinden fazla kilolardan kurtulun
    Yemek yerken Sıvı alımı azaltın sıvı besinleri öğün aralarında alın
    Özellikle istirahatten 4 saat once fazla miktarda ve çok yağlı besinlerden kaçının


    Serbest Besinler

    Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata
    Haşlama ya da ızgara et ve tavuk
    Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, Bal, reçel, zeytin
    pirinç, makarna
    Pişmiş sebzeler
    Sade kek, sütlü tatlılar, komposto,jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
    zeytin yağı, çiçek yağı, mısırözü yağı
    tuz, tarçın, kekik, Nane, kimyon

    Kaçınılması Gereken Besinler

    Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, alkollü içecekler, konserve meyve suları sirke
    Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs
    Sahanda yumurta, tulum peyniri
    Kuru fasulye, nohut, Mısır gibi gaz yapıcı gıdalar
    Kızartmalar
    Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası
    Margarin, kuyruk yağı
    Acılı baharat, turşu, sarımsak, limon tuzu
    Yağ ve yağlı besinler, , çikolata, soğan Nane ve yağın
    Acı baharatlar
    Domates,turunçgiller










    --------------------------------