Reflü belirtileri hangi durumlarda şiddetlenir?

'Sağlık bilgisi' forumunda Dark tarafından 28 Mart 2009 tarihinde açılan konu


  1. Mide asidinin fazla ya da az üretilmesi büyük oranda tüketilen gıdalarla ilgilidir. Mide asidi fazla üretildiğinde reflünün neden olduğu belirtilerin şiddeti de artar.

    Reflü hastaları mide asidi, dolayısıyla yemek borusundaki yanmanın artmaması için; asitli meyvelerden, çikolatadan, kafeinli içeceklerden, alkolden, aşırı yağlı yiyeceklerden, aşırı baharatlı yiyeceklerden, kızarmalardan, nane, sarımsak, soğan ve domatesten uzak durmalıdır.
    Sigara kullanıyorsanız reflü ağrılarını daha sık yaşamanız normal. Çünkü sigara yemek borusu ve mide arasındaki, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını önleyen kapakçığı zayıflatır.

    Baş ağrısı için düzenli olarak aspirin kullanıyorsanız 2 kere düşünün. Aspirin ve benzeri ilaçlar reflü belirtilerini şiddetlendirir.

    Ayrıca bazı yüksek tansiyon ilaçları, antibiyotikler, astım ilaçlar ve osteoporoz ilaçlarının reflüyü tetiklediği bilinmektedir.

    Lokmalarınızı iyi çiğneyin ve yemeğinizi yavaş yiyin. Araştırmalar iyi çiğnenmemiş lokmaların, sindirim sırasında mideye düşen görevi arttırarak daha fazla mide asidi üretilmesine neden olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca yavaş yemek yemek daha az gıdayla doymanıza yardımcı olur, bu sayede sindirime binen yükü hafifletmenizi sağlar.

    İlaçlar: Aspirin ve benzeri ilaçlar reflü belirtilerini şiddetlendirebilir.
    Ayrıca tansiyon ve anjin tedavisinde kullanılan kalsiyum blokerları, idrar yolu enfeskiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar, bağırsaklarıdaki kas kasılmalarını (spazmlarını) yatıştırıcı ilaçlar, osteoporoz ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar, antibiyotikler, potasyum ve demir takviyeleri reflü belirtilerini arttırabilir.