Ramazanda Sofra Düzeni

'Bunları biliyormusunuz' forumunda EyLüL tarafından 27 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ramazan Ayında Sofra Düzeni



    Ramazanda Sofra Düzeni Nasıl Olmalı

    Türkler'deki yemek kültürü ve sofra adabı bugün bile çok ileri dediğimiz ve medeniyette çağ atlamış denilen hiçbir topluluk ve ülkede mevcut değildir.

    Onbir ayın sultanı Ramazan ayı, Türk mutfağının en özgün buluşlarının ve çeşitli tatların vitrini özelliğini de taşır. İftarda ve sahurda düzenlenen sofralar, hem ailenin bir araya geldiği, hem de farklı bir yemek düzeninin oluştuğu kutsal ayın mutluluk dolu zamanlarıdır.

    Ramazanda iftar sofraları, bütün aile fertlerini ve dostları bir araya getirir. Genelde yemek iftariyelik olarak, zeytin, beyaz peynir, kaşar peyniri, evde yapılmış ekmek, hurma, reçel çeşitleri, bal, kaymak, tereyağı, sucuk, pastırma, kuru meyve çeşitleri ile başlar.

    İftar menüsünde börekler, tatlılar, içli pilavlar, kızartmalar, turşular, pideler vs. baş tacı olarak yerlerini alırlar. Ama uzun süre açlıktan çıkmış bir mideye bir anda yüklenilirse, sindirim sistemi ve kalp yorulur ve tansiyon birden yükselir. İşte bu sebepten dolayı iftar ve sahur yemeklerinde sindirimi kolay, hafif ama vücut metabolizmasını fazla yormayan ve yararlı olan besinler tercih edilmesinden fayda vardır.