Ramazanda Çorba Çeşitleri

'Damak Keyfi' forumunda Merve tarafından 13 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ramazanda Çorba Tarifleri

    Çorba Çeşitleri Ramazanda

    Ramazan Çorbası

    1 çorba kaşığı margarin
    2 çorba kaşığı un
    1 adet yumurta
    4 su bardağı su,
    Tuz

    Üzeri için:
    1 tatlı kaşığı margarin
    1 çay kaşığı kırmızıbiber
    1 çay kaşığı nane

    Bir tencereye 1 çorba kaşığı margarin, 2 çorba kaşığı un, yumurta ve tuzu koyalım. Malzemeyi iyice çırpalım, 4 su bardağı suyu soğuk olarak ilave edelim. Tencereyi ocağa alıp 5 dakika kaynatalım. Çorbayı indirmeye yakın üzeri için, küçük bir tavada margarin, kırmızı biber ve naneyi 20 saniye kadar kızdıralım. Servis tabaklarına koyduğumuz çorbanın üzerine 1 tatlı kaşığı biberli yağdan gezdirelim. Sıcak olarak sevris yapalım.


    Yayla Çorbası

    1,5 yemek kaşığı un
    1 yumurta
    1 çay bardağı yıkanmış pirinç
    2 su bardağı yoğurt
    2 litre soğuk su
    4 yemek kaşığı tereyağı
    2 yemek kaşığı nane
    Tuz

    Su hariç tüm malzemeleri bir tencerede karıştırın. Devamlı karıştırarak suyu ekleyin. Yüksek ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak, çorbayı kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca altını kısın ve pirinçler uzayana kadar pişirmeye devam edin. Pirinçler uzayınca altını kapatın. Bu arada tereyağını eritip nane ile karıştırın. Bunu çorbaya ilave edin. Servis yapmadan hemen önce tuzunu ekleyin.


    Terbiyeli Sebze Çorbası

    3 yemek kaşığı tereyağı
    2 orta boy soğan
    2 yemek kaşığı un
    1,5 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı biber salçası
    2 patates
    2 kabak
    3 havuç
    1 çay bardağı bezelye
    1 - 1,5 lt kaynamış su
    Tuz
    1 bardak süt
    2 yumurtanın sarısı

    Soğanı ve sebzeleri soyun, yıkayıp doğrayın. Tereyağını eritin. Soğanı yağda pembeleştirin. Pembeleşince salçaları ekleyip 1-2 kez karıştırın. Sebzeleri ilave edin, 3-4 dakika sonra unu ekleyin. Un ile bir süre kavurduktan sonra suyu ve tuzu ekleyin. Hafif ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Pişince çorbayı blenderdan geçirin. Sütü ve yumurta sarılarını bir kapta çırpın. Çorbadan bir kepçe alıp devamlı karıştırarak süte ilave edin. Bu karışımı, yavaş yavaş karıştırmaya devam ederek çorbaya ekleyin. Eğer çorbanın kıvamı yoğunsa, azar azar kaynamış su ekleyin.


    Baharatlı Domates Çorbası

    2 soğan
    750 gr kereviz
    1 çorba kaşığı sıvıyağ
    Tuz
    Karabiber
    2 çay kaşığı toz şeker
    1 lt et suyu
    400 gr doğranmış domates (konserve)
    150 gr süt kreması
    3 dilim tost ekmeği
    1 çorba kaşığı margarin

    Soğanı soyup doğrayın. Kerevizi soyup yıkayın. Yeşil kısımlarını kesip bir kenara ayırın. Diğer kısımlarını doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğan ve kerevizi ilave edip kavurun. Tuz, karabiber ve toz şeker ile tatlandırın. Üzerine et suyunu dökün ve yaklaşık 20 dakika kereviz yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Kerevizli karışımı domates ve süt kreması ile birlikte robotta püre haline getirin. Hazırladığınız çorbayı yeniden ısıtın. Tuz ve karabiber ekin. Tost ekmeğini minik minik doğrayıp çok az margarinde altın sarısı rengi alana kadar kızartın. Çorbayı servis yaparken hazırladığınız bu kıtırlar ve kereviz yeşillikleri ile süsleyin.

    Mantar Çorbası

    1 kase mantar
    1 orta boy soğan
    1 su bardağı süt
    4 su bardağı su
    4 yemek kaşığı un
    1 paket et suyu bulyon
    3 yemek kaşığı tereyağ

    Tereyağını tencereye alıp çok minik minik doğradığınız soğanları kavurun. Ardından ununu ekleyip kokusu gidinceye kadar onu da kavurun. Çırpma teli ile karıştırarak soğuk suyu yavaş yavaş ilave edin. Bu aşamada unun topak olmamasına özen gösterin. Sütünü de ekleyip, ardından ince ince enine doğaradığımız mantarları ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin.(Çorbaya suyunu ekledikten sonra 1-2 damla limon sıkarsak mantarların kararmasını engellemiş oluruz.) 10 dakika kaynadıktan sonra çorbamız servise hazır. Serviste üstünü maydonoz ya da nane ile süsleyebilirsiniz.


    Tavuk Suyuna Mercimek Çorbası

    1 adet tavuk göğsü
    1 diş sarımsak
    1 acı süs biberi
    4 çorba kaşığı zeytinyağı
    2 çay kaşığı nane
    1 litre et suyu
    150 gram kırmızı mercimek
    Yarım demet maydanoz
    Yarım limonun suyu
    Tuz ve Karabiber

    Tavuk göğsünün fazlalıklarını temizledikten sonra haşlayın. Ardından minik küpler halinde doğrayıp bir kenarda bekletin. Sarımsağı soyup ezin. Acı biberin çekirdeklerini ayıklayıp kıyın. Bir tencerede 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp sarımsak ve biberi kavurun. Karabiber ve nane ile tatlandırıp et suyunu ilave edin ve kaynatın. Mercimeği soğuk suyla durulayıp tencereye ekleyin.15-20 dakika kadar pişirin.
    Maydanozun yapraklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra kıyın. Tavuk göğsü küplerini çorbaya ekleyip 5 dakika kadar birlikte pişirin. Çorbayı tabaklara paylaştırın. Limon suyu ve tuzla tatlandırın. Üzerine maydanoz serpip servis yapabilirsiniz.




    alıntı​