Ramazanda Bugün Ne Pişirsem

'Ramazan ve Oruç' forumunda zamaneanne tarafından 12 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ramazanda Ne Pişirsem


    Ramazan Tarifleri



    Ayran Aşı Çorbası

    [​IMG]

    Malzemeler

    yarım kilo buğday
    yarım nohut
    yarım kilo yogurt


    Yapılışı:

    Dövmeyle nohut düdüklü tencerede veya herhangi bi kapta pişirilir. piştikten sonra soğumasını bekleyip, yogurduda ayrı bi kapta çırpıp soğuyan dövmeyele nohutun üzerine dökülür..


    Kuzu Pirzola

    [​IMG]

    Malzemeler:

    1 kilo koyun ya da kuzu pirzolası
    1 orta boy soğan
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    Tuz
    1 çorba kaşığı kekik (istenirse)

    Yapılışı:

    Kalem kalem ayrılmış 1000 gram koyun pirzolasını, alafranga denen yöntemde, yanı pirzolanın alt kemik kısmına rastlayan yağ ve az etlerin usul üzerine kesilmesi suretiyle hazırladıktan ya da kasaba hazırlattıktan sonra, et dövmeye yarayan demir ile üstlerine vurmak suretiyle pirzolaları yarım parmak inceliğinde yassıltmalıdır. (Alaturka denilen yöntem: alt kemik kısımlarına rastlayan et ve yağların, esas etlerin üstlerine kıvırmak suretiyle dövülmüş demektir.) Bu yöntemde hazırlanan pirzolalar bazen ızgarada pişerken esasen etten ayrılarak sarkmaktadır. Kemiğin alt kısmındaki bu çeşitten etleri çıkararak ya da kasaba çıkartarak kıyma ve kuşbaşı olarak kullanmalıdır.

    Sonra, dövmüş olduğumuz pirzolaları bir sahan ya da tabağa koyduktan sonra, üstlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1 orta büyüklükte soğanın suyunu ilâve etmeli ve hepsini karıştırdıktan sonra, 1-2 saat kadar bir tarafa bırakmalıdır. (Soğan, ince doğrandıktan sonra üstüne bir miktar tuz serpmeli ve on dakika kadar böylece bıraktıktan sonra sıkmak suretiyle suyunu çıkarmalıdır.)

    İki saat sonra, soğan suyu ve zeytinyağında bırakmış olduğumuz pirzolaları harlı, fakat alevli olmayan odun kömürü ateşinin 4 - 5 parmak yüksekliğinde bir yerine oturtulmuş tel ızgaraya yerleştirmeli, (ızgara tellerini zeytinyağıyle yağladıktan sonra pirzolaları oturtmalıdır) ve pirzolaların alt tarafları kızarıp da üstleri hafifçe terlemeye başlayınca diğer taraflarını çevirmek suretiyle aşağı yukarı 4-8 dakika arasında pişirmeli, sonra da ılıkça bir tabağa alarak tuzladıktan sonra servis yapmalıdır. (Kuzu pirzolasını 4-5, koyun pirzolasını ise 6 - 8 dakika arasmda pişirmelidir. Bir de bazı pirzolalar yağlıca olduklarından ateşi parlatırlar; o takdirde ateşe birkaç tutam tuz serpmelidir.)


    Çoban Salata

    [​IMG]

    Güllaç

    [​IMG]

    Malzemeler

    Çok ince açılmış güllaç yufkası (Yufkayı büyük marketlerde bulabilirsiniz, Güllaç yufkası diye satılır)
    3 kilo süt
    750 gr toz şeker
    250 gr rendelenmiş ceviz içi
    250 gr hindistan cevizi (isteğe bağlı süsleme için)
    100 gr çekilmiş antep fıstık içi (isteğe bağlı süsleme için)
    nar taneleri (isteğe bağlı süsleme için)

    Güllaç’ın Yapılışı:

    İlk olarak, süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakacak hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek tek serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir. Süsleme yapılarak servise hazırlanır.

    Ayrıca, güllacınızın ince olmasını isterseniz daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz. Yaprakların arasına da nar veya ceviz koyarsanız güllacınız koyu renkli olacaktır.