Ramazanda Beslenme Önerileri

'Ramazan ve Oruç' forumunda zamaneanne tarafından 12 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz


    Ramazanda Neler Yemeliyiz


    Ramazan ayı nefse hakim olma onu ehlileştirme ayıdır. Herşeyden önce Ramazan ayında ağır hazmı zor yemeklerden kaçınmak gerekir. Bunun yanında iftar ederken yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

    Vücudun susuz kalması ramazan ayında bağırsaklarında tembelleşmesine neden olur. İftar ve sahurda sulu yumuşak gıdaların ve suyun bol tüketilmesi, yeterli sebze meyve yenilmesi ve ağır yiyeceklerden kaçınılması bağırsak sorununu en aza indirecektir.

    Sağlıklı beslenmek için örnek ramazan menüsü

    İftar

    1 zeytin ya da 1 hurma ile oruç bozulacak, sonra 1 bardak ılık, yarım tatlı kaşığı ballı – az limonlu su içilecek.

    Ardından 1 kâse sebze çorbası az sıvı yağlı (domates, posalı mercimek, tarhana)

    3–4 dakika ara verilecek, sonra bol beyaz protein (tavuk, balık, hindi, light yoğurt, taze az yağlı peynir, 3 yumurta beyazı ve 1 sarısı ile yapılmış – maydanozlu, lorlu omlet) gibi…

    10 günde bir yağsız kırmızı et yenilebilir.

    Bol yeşil salata (domates, patates, havuç yok ) ya da Sebze kavurma (şekersiz sebzeler )

    Ara

    2-3 saat bekledikten sonra

    2-3 parmak taze dil peyniri

    1 yeşil elma (kabuklu) , 1 kivi , 3–4 adet ceviz içi ya da 10-11 adet fındık

    Sahur

    5–6 kaşık soyalı müsli

    1 bardak ılık light süt , 2 tatlı kaşığı keten tohumu

    Ardından 1 adet yeşil elma (kabuklu)