Ramazan Alışverişi Nasıl Yapılmalı?

'Ramazan ve Oruç' forumunda EyLüL tarafından 20 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Ramazan Alışverişi Nerelerden Yapılmalı?
    Ramazan Alışverişi Nasıl Yapılmalı?
    Ramazan Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz


    Uzmanlara göre, Ramazan ayında ve öncesinde özellikle gıda alışverişleri artıyor, ancak birçok tüketici bilinçli hareket etmiyor.

    Uzmanlar, Ramazan ayında ve öncesinde özellikle gıda alışverişlerinin arttığını, ancak birçok tüketicinin bilinçli hareket etmediğini söyledi.

    alışverişin basit bir aktivite olmadığını ifade eden uzmanlar, planlama ile yapılacak bilinçli alışverişin sağlıklı beslenme için büyük önem taşıdığını bildirdi.

    Liste hazırlandığında gereksiz alışverişin önleneceğini, daha kolay ve çabuk yapılacağını, hatta harcamalarda ciddi tasarruf sağlanabileceğini dile getiren uzmanlar, şunları kaydetti: 'Öncelikle hazırlanan listenin dışına çıkılmaması, aç karnına ve yorgun alışverişe gidil- memesi gerekir. Ürünlerin üzerindeki etiketler okunmalı, fiyat karşılaştırması mutlaka yapılmalıdır. Marketlerin indirim günleri takip edilebilir, acele değilse bazı ürünlerin indirime girmesi beklenebilir. Mümkün olduğunca sağlıklı beslenmek için meyve ve sebzelerin mevsiminde alınmasını öneriyoruz. SoğutulMuş ve donMuş gıdalar, et ürünleri alışverişin sonuna doğru alınmalıdır. Etiketsiz hiçbir gıda alınmamalıdır.'

    Taze balık dışında hiçbir et ve süt ürününün açıkta ve oda sıcaklığı koşullarında satın alınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, bu ürünleri alırken üretim ve tüketim tarihlerine mutlaka bakılmasını önerdi.

    Uzmanlar, şu bilgileri verdi: 'Etin dış yüzeyinin rengi parlak kiraz kırmızımsı ve homojen nitelikte olmalı. Tavuk etinin çabuk bozulduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden kesimden evdeki tencereye girene kadar soğuk zincire dikkat edilmelidir. Soğuk zincirin bir noktada kopması ciddi gıda zehirlenmelerine, hatta tifo ve dizanteri gibi önemli Hastalıklara yol açabilir.

    Tavuk üzerindeki hafif morumsu, kül rengi minik lekeler, soğuk zincir kuralına uyulmadığını gösterir. Beyaz ette kokuşma ya da yüzeysel kuruma olmamalıdır. Et, süt ve ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 derecede tutulmalıdır. Sakatat ve etler aynı reyonda tüketiciye sunulamaz. Sucuk alırken kılıf dışına yağ ve su bırakmamış olmasına dikkat edilmeli. Kılıf içinde hava kabarcıklarının ve bölgesel renk farklılıklarının olmamasına özen gösterilmeli'.