Portakal kompostosu

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 20 Ağustos 2008 tarihinde açılan konu


  1. PORTAKAL KOMPOSTOSU

    malzemeler




    2 adet Yafa cinsi portakal
    1 bardak su
    10 adet kesmeşeker

    tarifi

    Portakal kabukları soyulur, dışında beyaz yerleri bıçakla alınır. Meydana çıkan lop portakal ikiye bölünür. Ortasındaki çekirdek kısmı da bıçakla çıkarılır, bir kaba. konur. Kabukları iç beyaz yerleri alınır. Kabuk zar gibi meydana çıkar. Gayet ince olarak kıyılır, bol suda temiz bir kapta kaynatılır. On dakika sonra süzülür, üç dört su değiştirilerek hem acılığı gider, hem de pişmiş olur. Piştikten sonra bir bardak su, on adet kesmeşeker ilâve edilir. Beş dakika kaynadıktan sonra ateşten alınır, portakalın üzerine konarak hazırlanmış olur.


    PORTAKAL KOMPOSTOSU

    Malzeme :

    400 gr. şeker (1,5 su bardağı)
    3 adet portakal

    Yapılışı:

    1- Portakalların kabuklarını muntazam soyunuz.
    2- Üzerindeki beyaz kısımlarını ayıklayınız.
    3- Kabuklar 1 mm. inceliğinde kıyınız (1 portakalın kabuğu kafi).
    4- Üstünü örtecek kadar suyla ateşe koyunuz.
    5- Kaynama esnasında suyu birkaç defa değiştiriniz, (acılığının gitmesi ve yumuşaması için).
    6- Su ve şekerle bir şurup hazırlayınız.
    7- Portakalları 2'ye bölüp orta kısımlarını sivri uçlu bir bıçakla oyup çekirdeklerini çıkarınız.
    8- Şurubun içerisine 1 portakal ve kabuklarını atınız.
    9- 5-10 dakika kaynatıp ateşten alınız.
    10- Portakalların oyuk kısımları alta gelmek üzere kaselere yerleştiriniz.
    11- Soğuk olarak servis yapınız.