Polonyanın Yemekleri

'Ülkeler' forumunda EyLüL tarafından 22 Nisan 2012 tarihinde açılan konu


  1. Polonya Yemek Tarifleri


    Resimli Polonya Yemekleri

    Polonya’nın yemekleri hamur işleri, tahıl, erişte, lahana sarması, etli sebzeli yemek, çorbalar, lahana çorbası, Krupnik, kırmızı pancar çorbası, zur çorbası” da dahil olmak üzere lahana ve patates ile yapılan her türlü yemek, ekmek çavdar ve buğday ekmeği, kekler, sebzeler, meyveler elma, armut, çeşitli çilek ve böğürtlenler, Frenk üzümü, kır peyniri ve er türlü et çoğunlukla domuz, tavuk ve sığır eti bulunmaktadır.

    Şehriyeli Mercimek Çorbası

    Malzemeleri

    -yarım çay bardağı zeytinyağı
    -1 baş kuru soğan
    - 3-4 adet sivribiber
    -3-4 adet domates
    -1 su bardağı kırmızı mercimek
    -1 tatlı kaşığı tuz
    - 1 tatlı kaşığı nane
    - 1 avuç arpa şehriye
    -2,5 lt su

    [​IMG]

    Yapılışı

    1. soğanı ince ince yemeklik doğrayın. sivri biberleri de doğrayın. tencereye yağı koyun. soğanı ve biberleri ekleyip soğanlar ölene kadar kavurun.

    2. domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayıp tencereye ekleyin. bir iki dakika karıştırın.

    3. mercimekleri yıkayıp ekleyin, bir iki kez karıştırın. en son kaynar suyu ekleyip pişmeye bırakın. mercimekler iyice ezilene kadar pişirin. piştikten sonra tuzunu ekleyin. servis yapmadan 15 dakika önce arpa şehriyeyi ekleyip şehriyeler uzayana kadar pişirin. üzerine nane serpip servis yapın.




    Polonya peynirli Kek Tarifi

    Malzemeler

    1 kg. tuzsuz lor
    10 adet yumurta
    125 gr. tereyağı
    1,5 su bardağı toz şeker
    1/2 su bardağı kuru üzüm
    2 portakal kabuğu rendesi
    50 gr. yoğurt
    2 çorba kaşığı irmik
    1 paket vanilya

    [​IMG]

    Polonya Peynirli Keki Tarifi

    Lor peynirini, şeker, yağ, yoğurt ve yumurta sarıları ile birlikle mikserden geçirin. Portakal kabuğu rendesini, üzümleri ve irmiği peynir karışımına ilave edin. Yumurtaların beyazlarını karbeyaz oluncaya yani iyice sertleşinceye kadar çırpın. Peynirli karışıma karbeyaz olarak çırptığınız yumurta beyazlarını katın. Yumurta beyazlarını kırmamaya çalışarak karışımın altından üstüne doğru yavaş yavaş karıştırın.

    Büyük bir kek kabını yağlayın. Kabın dibine bir parça galeta unu serpin. Hem kekiniz kaba yapışmaz hem de kızarmış galeta unu kekinize hoş bir koku verir. Hazırladığınız karışımı bekletmeden kek kabına boşaltın ve önceden orta ateşte kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

    Tepsi Mantısı


    Malzemeler


    Hamuru
    - 2 su bardağı un
    - 1 yumurta
    -2 çay kaşığı tuz
    - ılık su

    İçi İçin

    300g kıyma

    3 baş kuru soğan, çok ince doğranmış veya rondodan geçirilmiş (sakın rendelemeyin yoksa suyu çıkar)
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    Üzeri için

    -Tereyağı
    -1 yemek kaşığı salça
    -1 lt kaynamış su

    [​IMG]

    Hazırlanışı

    1. hamur malzemeleri ile oldukça sert bir hamur yapın. üzerine bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. bu arada içini hazırlayın. soğanı doğrayıp suyunu süzün. kıymaya ekleyip tuz ve karabiberi ilave edin.

    2. hamuru iki bezeye ayırıp çok ince açın. açtığınız hamurları tezgahın üzerinde karelere kesin. karelerin üzerine fındık büyüklüğünde kıymalı içten yerleştirin. her bir kareyi ortası açık kalacak şekilde kayık biçiminde kapatıp yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları koyup 200C fırında pembemsi olana kadar kızartın.

    3. 1 yemek kaşığı salçayı suyla ezip içine 2 çay kaşığı tuz atın. bunu mantıların üzerine gezdirin. (hemen servis yapmayacaksanız üzerine alimünyum folyo kapatıp bu halde oda sıcaklığında bekletin). 1lt kaynamış suyu mantıların üzerine boca edin. (bu su size fazla gelebilir ama mantılar çok su çekiyor.) tepsiyi 250C fırına koyun. su kaynama derecesine gelince fırını kapatın. sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla servis yapın.