Polonyanın Ünlü Yemekleri

'Ülkeler' forumunda Bella tarafından 22 Nisan 2012 tarihinde açılan konu


  1. Polonyanın En Ünlü Yemekleri,


    Polonyanın Ünlü Yemekleri ve Yemek Tarifleri,






    Polonyanın En Ünlü Yemekleri Neler

    Polonya’nın en ünlü yemekleri (bu yemeklerin hepsi komşu ülkelerde de ünlüdür) arasında, hamur işleri, tahıl, erişte, lahana sarması, etli sebzeli yemek, çorbalar, (lahana çorbası, Krupnik, kırmızı pancar çorbası, “zur çorbası” da dahil olmak üzere) lahana ve patates ile yapılan her türlü yemek, ekmek (çavdar ve buğday ekmeği), kekler, sebzeler, meyveler (elma, armut, çeşitli çilek ve böğürtlenler, Frenk üzümü), kır peyniri ve er türlü et (çoğunlukla domuz, tavuk ve sığır eti) bulunmaktadır. Polonya tatlıları, tipik bir Faworkidir. Başka ünlü hamur tatlıları da vardır. Bunlar, büyükanne kekini ya da lokmasını içermektedir.



    Şehriyeli Mercimek Çorbası

    Malzemeleri
    -yarım çay bardağı zeytinyağı
    -1 baş kuru soğan
    - 3-4 adet sivribiber
    -3-4 adet domates
    -1 su bardağı kırmızı mercimek
    -1 tatlı kaşığı tuz
    - 1 tatlı kaşığı nane
    - 1 avuç arpa şehriye
    -2,5 lt su

    [​IMG]

    Yapılışı
    1. soğanı ince ince yemeklik doğrayın. sivri biberleri de doğrayın. tencereye yağı koyun. soğanı ve biberleri ekleyip soğanlar ölene kadar kavurun.
    2. domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayıp tencereye ekleyin. bir iki dakika karıştırın.
    3. mercimekleri yıkayıp ekleyin, bir iki kez karıştırın. en son kaynar suyu ekleyip pişmeye bırakın. mercimekler iyice ezilene kadar pişirin. piştikten sonra tuzunu ekleyin. servis yapmadan 15 dakika önce arpa şehriyeyi ekleyip şehriyeler uzayana kadar pişirin. üzerine nane serpip servis yapın.



    Polonya Usulü Tepsi Mantısı

    Malzemeler
    Hamuru
    - 2 su bardağı un
    - 1 yumurta
    -2 çay kaşığı tuz
    - ılık su

    İçi İçin
    300g kıyma
    3 baş kuru soğan, çok ince doğranmış veya rondodan geçirilmiş (sakın rendelemeyin yoksa suyu çıkar)
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    Üzeri için
    -Tereyağı
    -1 yemek kaşığı salça
    -1 lt kaynamış su

    [​IMG]

    Hazırlanışı
    1. hamur malzemeleri ile oldukça sert bir hamur yapın. üzerine bir bez örtüp 15-20 dakika dinlendirin. bu arada içini hazırlayın. soğanı doğrayıp suyunu süzün. kıymaya ekleyip tuz ve karabiberi ilave edin.
    2. hamuru iki bezeye ayırıp çok ince açın. açtığınız hamurları tezgahın üzerinde karelere kesin. karelerin üzerine fındık büyüklüğünde kıymalı içten yerleştirin. her bir kareyi ortası açık kalacak şekilde kayık biçiminde kapatıp yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları koyup 200C fırında pembemsi olana kadar kızartın.
    3. 1 yemek kaşığı salçayı suyla ezip içine 2 çay kaşığı tuz atın. bunu mantıların üzerine gezdirin. (hemen servis yapmayacaksanız üzerine alimünyum folyo kapatıp bu halde oda sıcaklığında bekletin). 1lt kaynamış suyu mantıların üzerine boca edin. (bu su size fazla gelebilir ama mantılar çok su çekiyor.) tepsiyi 250C fırına koyun. su kaynama derecesine gelince fırını kapatın. sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla servis yapın.




    POLONYA USULÜ SAZAN


    Malzemeler
    1,5-2 kg'lık sazan balığı (temizlenmiş)
    30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    2 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
    2 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)
    6 orta boy havuç (kazınıp halka biçimi dilimlenmiş)
    1 çorba kaşığı şeker
    1 çorba kaşığı sirke
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1+1/2 su bardağı balık suyu
    15 gr (1 çorba kaşığı) unlu tereyağı (sıcak servis edilecekse)
    Baharat torbası:
    4 sap maydanoz
    1 fiske kekik
    1 defne yaprağı

    Hazırlanışı
    Bir balık tenceresinde ya da derin, dar ve uzun bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı karıştırıp, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, soğan, taze soğan ve havucu ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. Şeker, sirke, tuz ve biberi ekleyip. arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz. Balığı sebzelerin üstüne yerleştirip, balık suyunu ekleyerek baharat torbasını katınız. Ateşi yükseltip, pişme suyunu kaynatınız. Pişme suyu kaynayınca, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, balığı 40-45 dakika, eti yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz.
    Tencereyi ateşten alıp, balığı ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, sıcak olarak saklayınız. Sosu hazırlamak için, tenceredeki baharat torbasını çıkarıp atınız. Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, pişme suyunu yeniden kaynatınız. Pişme suyu kaynayınca ateşi kısıp, azar azar yedirerek unlu tereyağı katınız. Sosu, sürekli karıştırarak 2 dakika hafifçe kalınlaşıp pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, sosu ve sebzeleri balığın üstüne dökerek, servis ediniz.




    POLONYA USULÜ PANCAR


    Malzemeler
    500 gr pancar (haşlanıp, kabukları soyularak dilimlenmiş ve sıcak tutulmuş)
    15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
    2 tatlı kaşığı un
    250 gr (1 su bardağı) krema
    2 çorba kaşığı sirke
    1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
    1 çay kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı karabiber
    1 çorba kaşığı şeker

    Hazırlanışı
    Yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, tencereyi ateşten indiriniz. Tahta bir kaşıkla unu katıp, pürtüksüz bir bulamaç yapınız. Yavaş yavaş krema, sirke, dereotu, tuz, biber ve şekeri katınız. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli (karıştırarak 5 dakika, sos sıcak ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, pancarları delikli kepçeyle ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz. Tencerede kalan sosu üstlerine döküp, servis ediniz.




    PORTAKALLI POLONEZ TURTASI (POLONYA)


    Malzemeler
    1 tatlı kaşığı rafine yağ
    180 gr (1 su bardağı) badem (dövülmüş)
    90 gr (1/2 su bardağından biraz az) şeker
    1/2 portakalın suyu
    Üstü:
    4 portakal (kabukları soyulup, beyaz kısımları temizlenerek dilimlenmiş)
    3 portakalın suyu
    120 gr (1/2 su bardağı) şeker
    2 çorba kaşığı su
    2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)


    Hazırlanışı
    Önce, fırınınızı hafifçe (130 C) ısıtınız.
    1 tatlı kaşığı rafine yağla, 20 cm'lik yayvan bir turta kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız.
    Orta boy bir kasede badem ve şekeri karıştırınız. Portakal suyunu ekleyip, bütün malzeme karışana kadar çırpınız.
    Karışımı yağladığınız kalıba döküp, üstünü bir bıçağın sırtıyla düzleştiriniz. Kalıbı fırının orta katına sürüp 20-25 dakika, karışım sertleşene kadar pişiriniz. Kalıbı fırından çıkarıp, bir kenarda ılınmaya bırakınız. Ilınınca turtayı bir tel ızgaraya çıkarıp, tamamen soğumaya bırakınız. Bu arada üstünü hazırlamak için, portakal dilimlerini orta boy bir kaseye, koyup kaseyi bir kenara bırakınız.
    Orta boy bir kapta portakal suyu, şeker ve suyu karıştırınız. Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı arasıra karıştırarak, şekerin tamamen erimesini sağlayınız. Şeker eriyince ateşi yükseltip, karışımı 10 dakika, koyulaşana kadar kaynatınız. Kabı ateşten alıp, portakal kabuğu rendesini ekleyerek, şurubu karıştırınız. Kasedeki portakal dilimlerini turtanın üstüne süslü biçimde dizdikten sonra, şurubu üstüne döküp, ılınmaya bırakınız. Turtayı buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra, bir servis tabağına aktarıp, ılık bir bıçakla keserek, servis ediniz.