Pizza hamuru nasıl yapılır

'Damak Keyfi' forumunda YAREN tarafından 29 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Pizza hamurunun tarifi,
    Pizza hamuru nasıl mayalanır,
    Pizza hamuru nasıl açılır ?

    Pizza hamurunun püf noktaları
    [​IMG]

    Pizza hamurunun yumuşak olması için;
    Hamur Malzemeleri

    Yarım kg ( 4 su bardağı un ),
    150 ml ( 3/5 su bardağı ) kadar ılık su,
    Tuz,
    1 çay kaşığından biraz fazla toz şeker,
    30 gram kadar yaş maya yada 15 gram kuru maya.

    Malzemeler Yufka üzeri için

    5 adet domates ( orta büyüklükte ),
    5 adet yeşil sivri biber,
    10 adet dilimlenmiş salam,
    5 adet dilimlenmiş uzun sosis,
    300 ml domates sosu,
    260 gram rendelenmiş kaşar.

    Pizza Yufkası Hazırlanışı

    Öncelikle pizza yufkasının mayalı içeriğinden dolayı çok fazla kabaracağından geniş bir hamur kabı seçmeniz daha sonrasında sıkıntı yaşamamanız açısından önemlidir yani geniş bir kap kullanmanız gerekmektedir.

    Hamur kabınızın içine 1 su bardağı suyu döktükten sonra üzerine şeker ve mayayı serpiştirin. Karışım bu şekilde 3,4 dakika bekledikten sonra şekerin ve mayanın suyun içerisinde iyice çözüldüğünü görene kadar çırpın.

    Pizza yufkasının çok iyi hazırlanabilmesi için içerisindeki un kalitesi yüksek ve iyice elenmiş olmalıdır. Unu elemenizin ardından ortasını bir havuz misali açarak şekerli ve mayalı karışımınızı ortasına dökün. Bu şekilde 10 15 dakika kadar ılık bir ortamda mayalamaya bırakın. Bu süre geçmesinin ardından hamurunuzun elastiki bir hale alana kadar yoğurun. Hamuru daha önce kullanmadığınız bir kap içerisine yerleştirerek 1 buçuk saat kadar ılık bir ortamda dinlendirin.

    Hamurun ve sosunun hazırlanması

    Hamurun üzerine sereceğiniz karışım malzemelerinden sosisi küçük parçalara bölebilir veya düz ve ince bir şekilde kesebilirsiniz. Domatesler, salamlar ve biberler ince bir şekilde dilimlenmiş olması gerekmektedir.

    Ardından daha önce hazırlamış olduğunuz hamuru 25 cm çapında açın ve elinizle olduğunca düzgün olmasını sağlayın.

    Hamuru pizzayı pişireceğiniz tepsiye sererek üzerine domates sosunu dökerek üzerine sürün. Daha önce pizza için hazırlamış olduğunuz içeriği sosun ardından üzerine yerleştirin.
    Fırınınızı 200 C ye getirerek ısınmasını bekleyin.
    Hazırlamış olduğunuz pizzayı istediğiniz kadar eşit parçaya bölün ve fırınınız ısındıktan sonra yerleştirin.

    Kaşar peyniri pizzanın pişmesine yakın üzerine serpilmesi daha uygundur.