Pişmaniye Yapımı

Konusu 'Tatlılar ve İçecekler' forumundadır ve Pardus tarafından 8 Mart 2010 başlatılmıştır.

  1. Pardus Üye

    Karaman’da Ev Pişmaniye Yapılışı

    Şeker, un ve yağdan yapılan, yapımı ustalık gerektiren, yapıldıktan sonra tel tel olan kendine özgü bir tatlıdır pişmaniye.

    Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görünse de, küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Pişmaniye adının buradan kaynaklandığı da iddia edilir. Teknoloji pişmaniye imalatını ne kadar kolaylaştırmış olursa olsun, bu tatlı hâlâ evlerde yapılmaya devam ediyor.

    Pişmaniye’nin nasıl yapıldığına gelelim. Şeker ve sudan oluşan karışım bir kazanda 165 dereceye kadar kaynatılır. Kaynamış şeker soğutmak için bir tepsiye dökülür.
    [​IMG]

    Tepsiye dökülen şeker, soğuyup yavaş yavaş macun halini alır.
    [​IMG]

    Macun halini almış şeker daha sonra halka haline getirilir.
    [​IMG]

    Eski zamanlarda ustanın şekeri demir bir çubuğa asarak uzata uzata yaptığı beyazlatma işini, günümüzde özel beyazlatma makineleri gerçekleştirmektedir.
    [​IMG]

    Halka haline getirilmiş ve hamur ile karıştırılmış şeker çekilerek açılmaya başlanır.
    [​IMG]

    Şeker, esnedikçe ve tepsi genişliğinde açıldıkça katlanıp tekrar açılır. Bu işlem, hamur kaybolana (hamurun şekere yedirilmesi) ve şeker tel tel ayrılana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) sürer.
    [​IMG]

    Hamurun zamanla şekeri tel tel ayırıp, kendisinin kaybolması, şekerin beyaza dönüşmesi ve tel tel olması şaşkınlıkla ve ilgiyle izlenmektedir.
    [​IMG]

    Çekilen pişmaniye tel tel olduktan sonra tepsi üzerine bırakılarak kış ayazında soğumaya bırakılır.
    [​IMG]

    Ve afiyetle yenir...

    [​IMG] haber7
  2. elifunda

    elifunda Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2010
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Çok severim olsada yesek:)
  3. alemşah

    alemşah Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2009
    Mesajlar:
    2.272
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    bide saray helvası var tadı aynı pişmaniye gibi onuda bunuda çok severim
  4. ZeuS

    ZeuS Üye

    Katılım:
    15 Aralık 2008
    Mesajlar:
    7.003
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Pişmaniye birde pamuk şeker yapılışları ilginç ve sonucu şaşırtıcı gerçekten
  5. Wish

    Wish Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2006
    Mesajlar:
    16.696
    Beğenileri:
    104
    Ödül Puanları:
    63
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Yemesi her ne kadar zor olsada pişmaniyeyi yerdim ama yapılışını görünce yediğime pişman oldum gibi:oops:
  6. Blue

    Blue Üye

    Katılım:
    1 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    8.640
    Beğenileri:
    67
    Ödül Puanları:
    48
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    Şşşt Hazan neden Karaman'da pişmaniye yapıldığını söylemedin bana :) ben çok severim :f40:
  7. SımaRık shey

    SımaRık shey Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2010
    Mesajlar:
    52
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    hiç sewmem (:
  8. LâL

    LâL Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2010
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    çok seviyorum pişmaniyeyi de yapımı zor denemek isterim ama :)
  9. IŞIL

    IŞIL Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    597
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    18

    Cevap: Pişmaniye Yapımı

    yapıma kısmında sorun yasayabılırım ama yeme kısmı sorunsuz gecıyor :D