Pikan cevizi nedir, nerede yetiştirilir?

'Şifalı Bitkiler' forumunda Merve tarafından 28 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Pikan cevizi nedir, nerede yetiştirilir?

    Ana vatanı Kuzey Amerika kıtası olan pikan cevizinin, günümüzde en büyük üreticisi Meksika ve Amerika’dır. Bu ülkelerin yanı sıra, Güney Afrika, İsrail, Peru, Arjantin, Avustralya ve Türkiye’ye yayılmıştır.

    Yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyasına ait olan pikan cevizi, dış ülkelerde pikan olarak adlandırılmasına rağmen, tohumu ve meyvesi cevize benzediği için pikan cevizi olarak da anılmaktadır. Pikan cevizinin, yerli çeşitlere oranla verimlilik oranı ve buna bağlı olarak ticari değeri daha yüksektir.

    Pikan cevizi, besin değerleri açısından da oldukça zengindir. Bu ceviz türünü yerli türlerden ayıran en önemli özellik, elle kırılacak kadar ince bir kabuğa sahip olmasıdır.

    pikan ceviziÇerez olarak tüketilen pikan cevizi reçel, kek ve pasta yapımında da kullanılır. Amerika’da dondurma ve ekmek sanayisinde kullanılmaktadır. Pikan cevizi yağı ise kozmetik ve eczacılık alanlarında değerlendirilir. Pikan cevizinin aynı zamanda, yapraklarından da yararlanılabilmektedir. Pikan cevizinin havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulan yapraklarından yirmi gram alınarak bir litre kaynar suyun içine atılır. Bu şekilde 10-15 dakika süresince demlendikten sonra günde iki ya da üç bardak içilebilir.

    Pikan cevizi, hem sıcak hem soğuk iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır. Yarı tropikal iklimin yanı sıra soğuk iklime de uyum sağlayan türleri vardır. Nem seviyesinin yüksek olduğu; deniz, nehir, dere kenarlarındaki alanlara dikilebilir. Meyvelerinin olgunlaşabilmesi için yaz boyunca yüksek sıcaklığa gereksinim duyar. Pikan cevizi ülkemizde, özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesinin sahile bakan kesimlerinde yetiştirilebilmektedir. Pikan cevizi, toplandıktan sonra vakumlanarak altı ay saklanabilir. Türkiye’de kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır.
    pikan cevizi.