peynir nasıl mayalanır

'Damak Keyfi' forumunda YAREN tarafından 12 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. Evde peynirin yapılışı

    1 lt. Süt
    1/2 çay bardağından birazcık az sirke (sirke yerine limon ile de deneyebilirsiniz)
    1 çay kaşığı tuz
    çorba tenceresi

    Peynirin tarifi:

    Önce sütümüzü bir tencereye boşaltıp, kaynaması için ocağımıza alıyoruz. Sütümüz kaynamaya başlamak üzereyken ocağımızı kapatıyoruz ve hemen sirkemizi döküp ve karıştırıyoruz. Sirkemizi döker dökmez göreceksiniz ki yavaş yavaş sütümüz pelteleşmeye başlayacak. 1 dakika kadar sütü karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar beklemeye alıyoruz(kapak kapatmayın) Bu sürenin sonunda tekrar ocağımıza alıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıyoruz (kapak kapatmayın). 20 dakika sonra ocağımızın altını kapatıyor ve tenceremizi soğuması için bir kenarda beklemeye alıyoruz (ve yine kapak kapatmıyoruz) Soğumuş olan sulu peynirimize tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra bir mutfak tülbentine alıyoruz ve iyice sıkarak suyunu süzüyoruz.. Süzülen bu suyu evde kepekli ekmek yapımında kullandım(çok lezzetli ve besleyici oluyor..!) Siz de bu süzülen suyu bir küçük kapta buzdolabında muhafaza edebilir, hamur işlerinizde kullanarak(malzemedeki sütün yerine veya sütün yarısı kadar), poğaçalarınızın, açmalarınızın ya da ekmeklerinizin besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz) Süzülen peynirimizi güzelce tülbentin içerisinde top şeklinde elimiz ile sıkıştırıyor ve bir yandan da iyice süzülmesini temin ediyoruz.. ancak bu işlemi yaparken tülbentimizi sıkarken delmemeye, patlatmamaya dikkat ediyoruz). Yumuşak hareketler ile sabırla tülbentteki peyniri süzdükten sonra, itinalı bir şekilde tülbentimizi açıyor ve bir kâseyi peynirimizin üzerine kapatıp kâseyi ters çeviriyoruz.. Böylece peynirimiz dağılmadan kasemize gelmiş oluyor. Keskin bir bıçağı sıcak suda tutup kuruladıktan sonra peynirimizi dilim dilim kesebiliriz.
    Eğer limon ile deneyecekseniz, ekşimik türünde olmaması için limonu yazılanın yarısı kadar koyabilirsiniz.. Limonu tarifteki ölçü ile kullanınca ekşimik oluyor.

    6. Yoğurt konusunda : Yoğurtla geçen gün peynir yapmayı denedim ve içerisine biraz tereyağı koydum, süt koydum, tuzunu ekledim ve evde kuruyan bir kaç parça kaşar peynirine kutunun dibinde kalan iki çorba kaşığı kadar da krem peyniri de ilave edip kaynattım, çok güzel bir lor oldu. Şunu farkettim ki; yoğurt ve süt karışımından yapılan peynir, sadece süt ile yapılandan daha lezzetli ve kahvaltılığa yakın oluyor.

    7. Evde böreklik lor yapmak isteyenler, yoğurdu koyu koyu kıvamlı ayran yapıp kaynatın. Kendi kendine iyice kesilene kadar kaynatın. Sonra tulbent inceliğinde bir bezden süzün ve tuz ekleyin. Hemen kullanabilirsiniz.

    8. Değerli Kardesimiz;Süt ( inek, keçi, koyun, manda ve diğerleri ) mayalanır ardından bu teleme pişirilir, tuzlanır, otla karıştırılır, içine küf katılır, sadece kurutulur, tuluma, tenekeye, bidona, sepete, vakumlu poşete konur ve sonuç olarak olarak soframıza çeşit çeşit peynir olarak gelir. Herbirinin, tadı, dokusu, kokusu farklıdır. Yapım işlemindeki küçük farklılıklar, sonuç üründe büyük farklar haline gelebilmekte.

    9 Keci sütü ile de olur. Lor peyniri(tuzsuz) yapmak istiyorsaniz eğer, tenceredeki süt kaynamadan, kaynama noktasina geldiğinde, üzerinde dumanlanma görüldüğünde, içerisinde yarım çay bardağı limon suyunu bir seferde hemen boşaltın ve hafif karıştırıp, kapağını kapatın. Yarım saat demlensin. Sonra süzün. süzgeç ile dolaba kaldırın(süzgece tülbent koyarsanız iyi oluyor) buzdolabında bir kaç saat beklettikten sonra süzülmüş olan peynirinizi afiyetle yiyebilirsiniz. Böreklerde süt kokulu bu peyniri kullanmak cok fazla lezzet katıyor.(tuzlu isterseniz, süzdükten hemen sonra tuzunu ilave edip karıştırın. Altta çıkan suyu ekmek yapımında kek, kurabiye yapımında kullanın.

    10. Denediğim bir peynir tarifini paylaşmak istedim.1 lt.süt ısıtılır.Üzeri kaymak tutup hafif duman çıkmaya başladığında altı kapatılır.5 kaşık.Limon suyu eklenip karıştırılır.Tencerenin ağzına mutfak bezi koyup kapatılır.2 saat demlenip tülbentle süzüp suyu sıkılır.Sonuçta gayet kolay ve başarılı bir peynir yapımı elde edilir.

    11. Peynir için kullanacağımız süt açık süt mü yoksa marketlerde satılan paket pastörize sütle de deneyebilir miyiz?

    CEVAP : her iki süt ile de olabilir. Eğer lor tipi peynir isterseniz, süt kaynama noktasına gelmeden, üzerinden dumanlar çıkmaya başladığında limon ile kestirip altını kapatın, güzelce karıştırın ve kapağını örtüp lor dibe çökene kadar bekletin dinlensin. Sonra tülbenten süzebilirsiniz.

    12. Bir başka tarif: 5 lt süt kaynarken 1/2 kg yogurt ekleyip kaynatmaya devam ediyorsunuz.yeşil-sarı duru bir su oluşuyor.bu suyu süzüp 2 çay kaşığı tuz atın.bez bir torbaya döküp üzerine bir ağırlık koyarak suyunun iyice süzülmesini sağlayın.1-2 gün dinledirip dilim dilim keserek kullanabilirsiniz.