Pestil Nasıl Yapılır- Pestil Tarifi,Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. pestil yapımı , pestilin yapılışı , pestil nasıl yapılır , pestil ,pestilin içinde ne var


    [​IMG]

    Kara üzümler toplanır, taneleri çöplerinden ayrılır. Üzümler kazana konularak kaynatılırak şıra elde edilir ve süzülür. bir bakraç şıraya yarım kilogram buğday nişastası katılır ve yavaş yavaş karıştırılarak bulamaç elde edilir. kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır.
    Sonra evin düz damlarına serilen çarşafların üzerine dükülür. Kevgir ile düzgünce yayılır. oklava ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır. Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği atılır.
    Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır. sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, ip üzerine serilir. Bir-iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Üzerine nişasta serpilir ve katlanır. Tenekelere yerleştirilir.

    üzüm pestilinden başka dut pestili, kayısı pestili ve köpük pestili de vardır.

    dut pestili ve köpük pestili de aynı yöntemlerle yapılır