Penguenler nerde ve nasil yasar

Konusu 'Hayvanlar Alemi' forumundadır ve Wish tarafından 16 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. Wish Üye


    Penguenler Hakkında Bilgi
    Penguenler Nasıl beslenir
    Penguenler Nerede Yaşar


    [​IMG]

    Bir kuş olmasına karşın, uçamayan ama çok iyi yüzen penguenler, soğuk iklimlerde, topluluklar halinde yaşarlar.

    Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve hatta Galapagos kıyılarında yaşarlar. Kuzey Kutbunda bulunmazlar.

    Büyüklük bakımından 30 – 105 cm. arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir. En irileri olan İmparator Penguen 45 kg. ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür.

    Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkepbalıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez.

    Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

    Kanatları uzun telek tüylerinden yoksun olup, kırılmadığı için uçmaya yaramaz. Buna karşılık yüzerken çok kuvvetli yüzgeç vazifesi görür. Penguenler, buz üzerinde sıçrar ve çok iyi kayarlar.

    Göğüslerinin üzerinde yatarak yüzgeç kanatlarının yardımıyla kızak gibi kayarak, karada birkaç yüz kilometre içeriye kadar girebilirler. Yalnız üreme mevsimlerinde yumurtlamak için karaya çıkarlar.

    Vücutlarını örten sık tüyler ve deri altlarındaki kalın yağ tabakaları ile Antarktika ‘nın sıfırın altındaki dondurucu soğuklarından korunurlar. Vücut ısılarını ayarlayan otomatik bir mekanizmaya sahiptirler. Gerektiğinde kan damarlarıyla deriye giden kanı azaltarak, yükselterek ve tüylerini dikleştirerek vücut sıcaklıklarını kontrol ederler.

    Güney Kutnbu penguenleri 40°C’lik vücut ısılarıyle -40°C’lik Antarktika soğuğuna uyum sağlarlar. Vücutlarındaki tüy, yağ ve besinlerden elde ettikleri enerji ve kontrol mekanizmaları yla 80°C’lik ısı farkına dayanırlar.

    Antarktika’nın kral penguenleri günde ortalama 140 defa suya dalarlar. Bunun ancak yüzde onunda av yakalayabilirler. Tüy dipleri deriye yakın kısımda ısıya karşı yalıtkan bir iç tabaka meydana getirerek vücudu soğuktan emniyetle korur.

    Bazı türler, kuluçka dönemlerinde dört aya yakın bir zaman açlığa dayanırlar. Bu devrede ağırlıkları yarı yarıya düşer. Antarktika dışında yaşayanların, su akıntıları ve yüzen buzlarla Güney Kutbu’ndan geldikleri sanılmaktadır.

    Üreme devrelerinde bir kısmı yanyana yuvalar kurarak yüzbinlerce bireyden hasıl olan kuluçka kolonileri meydana getirir. Yuva yapanlar 2 – 3 yumurta yumurtlar.

    İmparator (Aptenodytes fprstei) ve kral penguen (Aptenodytes patagonica) ise yuva yapmaz, birer yumurta yumurtlar ve tek yumurtalarını ayakları üzerinde ve karınlarının altındaki gerçek kuluçka derisinin altında muhafaza ederek soğuktan korur.

    Yuva yapanların erkekleri, dişilerine çakıl taşları hediye ederek kur yapar. Dişi, karlar eridikçe bu taşlarla yuvasının seviyesini yükseltir. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar.

    Kuluçka devresinde bir şey yemezler. Yavrular anne ve babaları tarafından birlikte bakılır ve ısıtılır.

    * Yaşamak için hem karaya hem de denize gereksinim duyan penguenler, yaşamlarının yüzde seksenini suda geçirirler.

    * Penguenlerin ortalama yaşam süresi altı buçuk yıldır. Bununla birlikte 21 yıl yaşayan penguen de bilinmektedir.

    * Penguenlerin yüzebilmesi için vücutlarında çeşitli değişiklikler olmuştur. örneğin; daha hızlı yüzebilmeleri için vücutlarının şekli bir uçak gövdesine benzer.

    * Kanatları küt olduğu için onları bir balık yüzgeci gibi kullanabilir.

    * Penguen, vücudundaki yağ tabakası sayesinde yüzerken dibe batmaktan kurtulur.

    * Ayaklarındaki perdeler su içinde çok hızlı hareket etmesini kolaylaştırır. Perdeli ayakları penguenlerin yüzmelerini kolaylaştırmasına karşın karada zor yürümelerine neden olur. Penguenlerin karada yürümeleri, bizim kumsalda paletlerle yürümemiz kadar zordur.

    * Penguenlerin vücutları kısa ve çok sık tüylerle kaplıdır. Bu nedenle çok soğuk iklim koşullarında üşümeden yaşayabilirler.

    * Yavru penguenlerin tüyleri erişkinlerinki kadar sık olmadığı için, karların üzerinde üşümesinler diye anne babaları onları perdeli olan ayaklarının üzerinde gezdirir.

    * Yiyecekleri, mevsimden mevsime, bir yıldan diğerine ve yaşadıkları bölgeye göre farklılık gösterir. Küçük balıkları yemeyi çok severler. çok sevdikleri küçük balıkları denize dalarak yakalarlar.

    * Bir penguen denize daldığında nefesini 23 saniye tutabilir. Karın bölgeleri açık renk olduğu için balıklar aşağıdan bakınca onları göremez ve penguenler balıkları kolayca yakalayabilir.

    * Penguenler büyük koloniler halinde yaşarlar. Birlikte yaşamayı o kadar çok severler ki yüzerken bile grup halinde hareket ederler.

    * Soğuk iklimlerin bu sevimli hayvanları, buzullar üzerinde buz kayağı yapmaya bayılırlar.
     

  2. buzulkuşu Üye

    Cevap: Penguenler nerde ve nasil yasar

    Bu hayvanlara dilimize Fransızca "pingouin" 'den gelen penguen yerine Türkçe "buzulkuşu" denilebilir.
     

Sayfayı Paylaş