Patates Cipsi Zararlı mı ?

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Blue tarafından 12 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Patates Cipsinin Zararları


    Patates cipsi, yediğimiz zaman dişlerimize yapışabilen özellikte bir yiyecek olduğu diş sağlığı için zararlıdır. Çikolata gibi yiyecekler ağzımızda uzun süre kalmayıp tükürükle çabucak yıkanırlar. Oysa ki patates cipsi, herhangi bir şeker kaynağı için ağzımızda beklemekte olan bakteriler için bir ziyafettir. Bu bakteriler şekeri besin olarak kullanırlar ve bunun sonucunda da asit üretirler. Bu asit diş minesine zarar veriri ve diş çürümesine sebep olur.

    Ayrıca patates cipsi, her kızarmış yiyecek gibi kanserojen özelliğe sahiptir. Kızartma işlemi, yiyeceklerin çoğunda akrilamid (acrylamide) adı verilen ve kanserojen olan bir maddenin ortaya çıkmasına veya artmasına sebep olur. Bu yüzden bazı bilim insanları yiyecekleri pişirmenin en sağlıklı yolunun onları kaynatmak olduğunu söylüyorlar. Laboratuar hayvanları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre akrilamidin kanserle yakından ilgili olduğu ortaya konmuş olsa da insanlarda bu maddenin ne kadarının zararlı seviyede olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bilindiği kadarıyla bir yiyeceği pişirme sıcaklığı ne kadar artarsa, özellikle karbonhidrat açısından zengin ya da patatesten yapılan yiyeceklerin içindeki akrilamid miktarı da o kadar çok artıyor. Fakat protein açısından zengin olan biftek ya da balık gibi yiyeceklerde akrilamid miktarı patatesinkine oranla 10 ila 100 kat az olabiliyor. 20 dakika boyunca 100° C’de kaynattığımızda, patatesteki akrilamid seviyesi değişmiyor. Fakat yaklaşık 122° C’ye gelindiğinde, bu kimyasalın miktarı dikkate değer biçimde artış gösteriyor. Akrilamidin, doğru yöntemlerle pişirilmeyen çoğu yiyecekte bulunma olasılığının olduğunu, bunun sadece patatese özgü bir durum olmadığını hatırlatalım.

    Bunlara ek olarak patates cipslerini pakette alıyorsanız genellikle oldukça yağlı ve kalorili olan bu ürünleri sık tüketmenin sağlığımız için pek faydalı olmadığını hatırlatalım.