Pastırma nasıl üretilir

'Okulistik' forumunda YAREN tarafından 29 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Pastırmanın yapılışı, Pastırmanın tarihi, Pastırma nasıl yapılır, Pastırmanın yapımı

    [​IMG]

    Pastırma Anadolu’ya tam olarak hangi tarihte geldiği bilinmemektedir ancak en eski pastırmanın en iyi yapıldığı yer Kayseri’dir. Pastırma Türkler tarafından Rumeli’ye geçmiş ve lezzeti herkes tarafından sevilen bir yiyecek haline gelmiştir.

    Pastırma aynı zamanda birçok yemeklerde ve böreklerde kullanılmaktadır.

    Pastırma nasıl üretilir?

    Pastırma Hayvanın bonfile ve kontrfile kısımlarındaki etlerini bir tuz havuzuna yatırılır. Suyun içinde tuzlanan etlerin suyunu çıkartmak için üzerine ağır maddeler konarak etlerin içerisindeki suları çıkartılması sağlanmaktadır. Bir müddet de böyle bekletilmesinin ardından tamamen suyun içerisinden çıkartılan etler bağlanarak kuruması için bekleniyor. Kuruması için kuru ve güneş görmeyen rüzgarlı bölgelere asılıyor.

    Ülkemizdeki en iyi pastırmalarının da Kayseri’de yapılması kesinlikle bir tesadüf değildir. Kayseri pastırmanın yapımı için en ideal kuruluk, nem ve rüzgar olaylarına sahip bir ilimizdir.

    En iyi pastırma sığır etinden üretiliyor. Öğütülmüş çemen tohumu, sarımsak. Tuz ve kırmızı biberden yapılan pastırma sosu, büyük parçalar halinde kesilen etlerin üzerlerine sürülüyor ve söylemiş olduğumuz iklim şartlarında kurutuluyor.

    Bir sığırdan ortalama 60- 70 kilo birinci sınıf pastırma yapılırken, 20 – 30 kilo arasında da ikinci sınıf pastırma yapılmaktadır.

    Pastırma alırken pastırmanın çok taze olmamasına dikkat edin. Taze pastırma kolay kesilmemektedir. Pastırmanın en lezzetli olduğu dönem ise söylediğimiz şartlarda 6 ay bekletilmesinden sonraki dönemdir.