Özbekistan Yemekleri,Özbekistan Yemek Kültürü,Özbek Mutfağı

Konusu 'Değişik Yemek Tarifleri' forumundadır ve HazaN tarafından 27 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. HazaN Admin Yönetici Admin


    Özbekistan Yemekleri kültürü
    Özbek mutfağı, Özbek yemekleri


    Bölgede en çok üzüm, kayısı, kavun, karpuz, erik, kiraz, ayva, şeftali, armut, incir gibi meyvalar yetiştirilmektedir. Diğer Türk Mutfaklarında görüldüğü üzere, Özbek Mutfağında da et ve hamur çok tüketilir. Yine Uygur Mutfağında ve diğer Türk Mutfaklarının çoğunda olduğu gibi ekmeğe “Nan” denir ve çok çeşitli şekiller verilerek bu pişirilir.

    Özbeklerin en gözde yemekleri pilavlarıdır. Ayvalı pilav, Kovatak pilav, Özbek pilav vb. gibi çeşitli pilavları vardır. “Özbek Pilavı” adını verdikleri etli, havuçlu pilavları sofralarının en baş yemeğidir. Orta Asya’da yaşayan Türk topluluklarının hemen hepsinde görülen ve su buharında pişirilen mantı yemeği de Özbek mutfağının vazgeçilmezidir. Çorba çeşidi olarak “Maş horda” ve “Mastava” adı verilen çorbalar çok sevilir.

    Sütten yapılan ekşimik, çökelek, katık, sızma, kaymak vb. zevkle tüketilen yiyeceklerdir.

    Gelişen teknolojiye paralel olarak hayvani yağların yanında ayçiçeği ve pamuktan elde edilen bitkisel yağlar da kullanılır olmuştur. Son zamanlarda bunlara kayısı çekirdeği ve üzüm çekirdeği yağları da katılmıştır.

    İslâmiyet’in yasakladığı domuz, et ve yağ olarak bu mutfakta yer almaz. Ancak, ülkede yaşayan gayri Müslimler tarafından kullanılır.

    Özbek yemekleri çok doyurucu ve yüksek kalorilidir. Yemeklerde çok miktarda soğan vardır. Mantı ve yemeğe girecek kıymada ince kıyılmış soğan kullanılır. Eğer soğan yemeğe çiğden konacaksa bol soğuk sudan geçirilir, üzerine sirke gezdirilir.

    Sos ve garnitür geleneksel Özbek mutfağında yok denecek kadar azdır. Esas yemekler ya kızartılır, ya da kendi suyunda pişirilir.

    Özbek mutfağında yemek pişirme teknikleri de gelişmiştir. Tandırda/pişen ekmek ve hamur işleri ile yemeklerin çok lezzetli olduğu bilinmektedir.

    Ayrıca yüksek ateşte buharla pişirmek için geliştirilen alüminyum ya da paslanmaz çelik tencereler yemeklerin lezzet ve beslenme değerlerine olumlu katkılarda bulunmaktadır.

    Sırlı toprak kaplarda yapılan yemeklerin lezzetli olacağına inanılır.

    Çay için özel yapılmış çaydanlık ile büyükçe kulpsuz piyale adı verilen seramik kaplar kullanılır.
    Özbeklerde çay tüketimi de çok fazladır. Hem Karaçay dedikleri, bizim siyah çayımızı hem de yeşil çayı çok tüketirler. Çayı “Piyale” adı verilen kaselerde içmeyi tercih ederler. Süt ürünlerinden çökelek ve “Katık” adını verdikleri ayran ise sofralarından eksik olmaz. Yazın soğuk olarak tükettikleri ayranlı yaz çorbasına “Yoğurtlu Göce” derler.
     

Sayfayı Paylaş