Osmanlı Mutfağı Yemek Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 1 Eylül 2009 tarihinde açılan konu


  1. Osmanlı Mutfağı

    Osmanlı Çorbası


    [​IMG]

    Malzemeler

    100 gr kemiksiz dana eti
    10 adet mantar
    2 adet taze soğan
    1 adet domates veya 1 çorba kaşığı salça
    1 su bardağı kıyılmış ıspanak
    1 çorba kaşığı un
    1 çorba kaşığı tereyağı
    4 su bardağı et suyu

    Yemeğin Yapılışı

    Küçük küçük doğranmış etleri haşlayın. Daha sonra bir tavaya biraz tereyağı alın ve etleri yağda biraz çevirin.

    Başka bir tencereye kalan tereyağını koyun. İçine dilimlenmiş mantar ve kıyılmış ıspanakları atın.

    Sebzeler suyunu salana dek sote edin. İçine ılık suyla ezilmiş salça veya rendelenmiş domatesle unu dökün.

    Biraz sonra etleri ve et suyunu ekleyip, 25 dakika pişirin. Üzerine yeşil soğan doğrayarak servis yapın.



    HÜNKAR BEĞENDİ


    [​IMG]

    Malzemeler
    500 gr Koyun Eti
    2 Çorba Kaşığı Tereyağı
    2 Adet Soğan
    1 Çorba Kaşığı Sirke
    2 Adet Domates
    2.5 Su Bardağı Sıcak Su
    5 Adet Patlıcan
    2 Çorba Kaşığı Tereyağı
    1.5 Çorba Kaşığı Un
    1.5 Su Bardağı Süt
    2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri
    Tuz , Kekik

    Yemeğin Tarifi
    Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavurun. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları ekleyin. 3 dakika daha kavurun. 1 çorba kaşığı sirkeyi ilave edin. Rendelenmiş domatesleri, kekiği, sıcak suyu ve en son tuzu ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirin.
    Patlıcanları ateşte közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra limonlu suda 5 dakika bekletin. Suyunu iyice süzün. Keskin bir bıçak yardımıyle çok ince kıyın.
    Tereyağını bir tavada eritin. 1.5 çorba kaşığı unu ekleyin. Sararana dek kavurun. Sürekli karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Karışım koyulaştığında ateşten alın. İnce kıyılmış patlıcanları, tuzu, rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Hızla karıştırıp, servis tabağına alın. Üzerine eti koyarak, servis yapın.


    SARAY KEBABI

    [​IMG]

    MALZEMELER

    200 gr Dana Eti ( Tranç Eti ) Yağsız ve Sinirsiz ( Kuşbaşı )
    100 gr Kültür Mantarı
    50 gr Krema
    100 gr Tereyağ
    ½ Orta boy Yarım Baş Soğan
    Yarım limon
    Arzu Edilen Miktarda da Tuz ve Karabiber


    YAPILIŞI


    1 – Kültür mantarını,yıkayıp süzdükten sonra 30 dakika limonlu ve tuzlu suda bekletelim.

    2 – Beklenen mantarları ortadan dörde bölüp susuz olarak ocağa koyalım,suyunu çekene
    kadar bekletelim.

    3 – Tencerede tereyağını kızdırın,kızan yağa soğan ilave ederek pembeleşinceye kadar
    kavurun,daha sonra kuşbaşı eti ve mantarı ilave edin suyunu çekene kadar kavurun.

    4 – Su ve kremayı ayrı bir kapta karıştırın,daha sonra tencerenin içine dökün,tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra kısık ateşte 1 saat bekletin.SARAY KEBABI’mız hazır afiyet olsun.

    ÇÖKERTME


    [​IMG]

    1– Etleri ve patatesleri şerit şeklinde doğrayın.

    2 – Tencereye sıvı yağı ilave ettikten sonra soğan ve eti ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun daha sonra domates,biber,salça’yıda ilave ettikten sonra 10 dakika daha kavurun daha sonra suyunu ve tuz,karabiberi’nide attıktan sonra kısık ateşte 30 dakika kaynamaya bırakın.

    3 – Şerit şeklinde doğranmış patatesleri havlu peçetenin üstüne alarak iyice kurutun firitözde kızartın.

    4 – Ocaktaki etle patatesleri harmanlayıp tabağa servise hazır hale getirin.

    5 – Tava yoğurdunu güzelce karıştırın püre haline gelene kadar.

    6 – Hazır tabağımızın üzerine yoğurdu dökelim daha sonra hazırlamış olduğumuz sosu da ilave ettikten sonra ÇÖKERTME ‘miz hazır.Afiyet olsun

    Helvay-i Sabuni

    [​IMG]

    Malzemesi:
    100 g (1 su bardağı) buğday nişastası
    250 g tereyağı (erimiş)
    500 g bal
    500 g badem
    2 bardak su

    Hazırlanışı:
    Bademleri sıcak suya koyun. Biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi süslemek için ayırın, kalanı iri parçalar haline getirerek ezin. Nişastayı bir kap suda karıştırın. Balı sulandırmadan benmari usulü ısıtarak eritin ve nişastanın içine katıp tümünü bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Macunlaşmaya başlayıp karıştırmak zorlaşınca, eritilen tereyağını azar azar ekleyip devamlı karıştırarak yedirin. Bademleri katıp 2-3 dakika daha karıştırın, helva sakız gibi olunca ateşi söndürün. Helvayı bir tabağa boşaltın. Soğuduktan sonra isteğe göre kesin, bademle süsleyin ve servis edin.

     



  2. Cevap: Osmanlı Mutfağı Yemek Tarifleri

    Yok yaa suç benim ne işin var bu konuda? Zaten 3 saat kalmış...