Osmanlı Mutfağı Tatlılar

'Damak Keyfi' forumunda Blue tarafından 23 Aralık 2009 tarihinde açılan konu


  1. Osmanlı Mutfağı Tatlılar
    Osmanlı Tatlı Tarifler
    Osmanlı Mutfağının Tatlıları Nelerdir?


    Boza
    [​IMG]



    İçindekiler Ölçü Miktar
    Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram
    Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram
    Un 2 yemek kaşığı 12 gram
    Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram
    Yoğurt ½ su bardağı 125 gram
    Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 2.5 gram
    Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram
    Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram

    Porsiyon Adedi: 12

    Yapılışı

    Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet. Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişir. Blendere koy, çek ve süzgeçten geçir. Karışımı buzdolabına koy. Süzgecin üzerinde kalan bulguru tekrar tencereye koy, 7 su bardağı su koyup kısık ateşte 1 saat daha pişir. Süzgeçten geçir ve buzdolabına koy. Unu küçük bir tencereye koy, üzerine 2/3 su bardağı su koy. Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişir. Ateşten al. İçine 2 yemek kaşığı şeker koy, eriyinceye kadar karıştır. Ilıyınca içine yoğurt kat. Mayayı su bardağı ılık suda ez, 5 dakika beklet ve yoğurt karışımına kat. Ilık ortamda 30 dakika beklet. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekle, oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün beklet, ara sıra karıştır. Vanilya ve kalan şekeri ekle, şeker yice eriyinceye kadar karıştır. Tarçınla servis yap. Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir.



    Notlar

    Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir. Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizdendir.


    Aşure

    [​IMG]


    İçindekiler Ölçü Miktar
    Dövme aşurelik buğday) 1 su bardağı 180 gram
    Nohut 1/3 su bardağı 60 gram
    Kuru fasulye 1/3 su bardağı 60 gram
    Pirinç 2 yemek kaşığı 15 gram
    Su 12 ½ su bardağı 2.5 kg
    Kuru kayısı 10 adet 60 gram
    Kuru incir 5 adet 125 gram
    Kuru üzüm (çekirdeksiz) ½ su bardağı 50 gram
    Portakal 1 küçük boy 120 gram
    Şeker 1 2/3 su bardağı 300 gram
    Gülsuyu 2 yemek kaşığı 20 gram
    Ceviz (dövülmemiş) 2/3 su bardağı 65 gram
    Nar ½ küçük boy 50 gram


    Porsiyon Adedi: 10

    Yapılışı

    Dövme, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka. Kuru fasulye ve nohutu birer su bardağı, dövme, pirinç karışımını 2 su bardağı su ile birgün önceden ayrı ayrı ıslat. Dövmeye 3, nohut ve fasulyeye ikişer su bardağı su ekleyip ayrı ayrı ocağa koy. Dövmeyi taneler parçalanıp, nişastasını dışarı verinceye değin pişir. Nohutu gerekiyorsa basınçlı tencerede haşla. Kuru meyveleri yıka. 1 ½ su bardağı su ile 2 saat ıslat. Pişmiş malzemeleri ve kuru meyveleri bir tencede birleştir, 15 dakika pişir. Portakalı soy, kabuğunu beyaz kısmı ile birlikte 1 santimetre kalınlığında, 3-4 santimetre uzunluğunda parçalara doğra. Portakal dilimlerini 4-5 parçaya böl. Kabuğu ile birlikte karışıma ekle, 5 dakika daha pişir. Şekeri kat, 1-2 dakika pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu ekle, karıştır. Servis kaselerine boşalt. Üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsle.


    Zerde

    [​IMG]


    İçindekiler Ölçü Miktar
    Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram
    Su 5 su bardağı 1 kg
    Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram
    Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram
    Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
    Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram
    Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram
    Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram

    Yapılışı

    Pirinci yıka, süz. Suyun 1 su bardağını ayır. Kalan suyu ve pirinci tencereye koy, iyice yumuşayınca- ya decin, yaklaşık 30 dakika pişir. Safranı 1/2 su bardabı su ile cezvede 5 dakika kaynat, süzerek su- yunu ayır. Kuşüzümünü yıka, kurula. Fındık içini döv veya ince ince kıy. Nişastayı 1/2 su bardağı su ile ez. Şeker, safranlı su ve nişastayı pirinçli karışıma ekle, hep aynı yöne karıştırarak, 5 dakika daha pişir, ocağı kapat. Gülsuyunu kat, karıştırıp kaselere dağıt. Üzerlerine kuşüzümü ve fındık serp.
     



  2. Cevap: Osmanlı Mutfağı Tatlılar

    Güllaç

    [​IMG]


    İçindekiler Ölçü Miktar
    Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram
    Şeker 1 1/3 su bardağı 240 gram
    Süt 7 1/2 su bardağı 1.5 kg
    Güllaç 10 adet 250 gram
    Nar 1/2 küçük boy 100 gram

    Yapılışı

    Cevizi döv veya makinede çek, 3 yemek kaşığı şekerle karıştır. Sütü kaynat, şekeri kat, karıştır. Güllaçların her birini ortadan ikiye kes, her parçayı sıcak şekerli sütle ıslat. Ortalarına ceviz-şeker karışımından yarım yemek kaşığı koy. Kenarlarını tepede toplayarak gül şekli ver, geniş ve derince bir servis tabağına yerleştir. Üzerlerine kalan sıcak şekerli sütü dök, kapat. Soğuyunca nar taneleri ile süsle.

    Porsiyon adedi: 10


    Kabak Tatlısı
    [​IMG]



    İçindekiler Ölçü Miktar
    Tatlı kabağı 1/4 orta boy 1700 gram
    Şeker 2 3/4 su bardağı 500 gram
    Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram

    Yapılışı

    Kabağı yıka, soy. Çekirdeklerini çıkar, kalınlığı 4-5 santimetre olan parçalara kes. Yayvan bir tencere ye diz. Üzerine şekeri serp, kabak suyunu salıncaya değin, 4-5 saat kadar beklet. Kapağı kapalı olarak suyunu çekene değin 1 saat kadar pişir. Soğuyunca parçalamadan servis tabağına al. Cevizi döv,

    Porsiyon adedi: 6
     



  3. Cevap: Osmanlı Mutfağı Tatlılar

    Osmanli mutfağının o eşsiz lezzeti
    Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün özelliklerini, tarihsel kültürel birikiminin verdiği çeşitlilik ve coğrafyanın ve iklimlerin verdiği zenginlik ve de denizlerin, göllerin getirdiği bereketle birlikte incelemek ve düşünmek gerekiyor sanırım.