Osmaniyenin Yöresel Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda YAREN tarafından 11 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Osmaniye Yöresel Yemekler,
    Osmaniye Yöresi Yemekleri,
    Osmaniye'nin Yemekleri


    Osmaniye Yöresel Yemekleri



    Tirşik

    Malzemesi
    1 kg Tırşik yaprağı
    1 kase yoğurt
    1 kg nohut ile dövme
    1 çorba kaşığı tuz4 yemek kaşığı un
    Yeterince su

    Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.




    Söğürme

    Malzemesi
    1 kg patlıcan
    1 kg soğan
    1 kg yeşil biber

    Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir. Daha sonra ufak,ufak doğranır. Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır. Afiyetle yenir.




    Börek Çorbası

    Malzemesi
    3 kg un
    1 kg soğan
    1 kg taze kıyılmış et
    2 çorba kasesi nohut
    2 çorba kasesi dövme
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı tuz ve biber
    1 tatlı kaşığı nane
    1 su bardağı sıvı yağ
    Yeteri kadar su

    Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir. Hamur yuvarlak açılır. Açılan hamur kare, kare kesilir. Daha sonra içi hazırlanır. Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve biber ile karıştırılır. Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur. Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır. Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır. Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır. Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır. Çorbanın üzerine dökülür. Yemek hazır hale gelir.




    Teleme

    Malzemesi
    1 kg süt
    4-5 adet incir kozalağı

    Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır. Süt yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder. Süt yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır.




    El Turşusu

    Malzemesi
    1 adet kabak
    5-6 adet patlıcan
    5-6 adet yeşil biber
    3-4 diş sarımsak
    Bir miktar sumak ekşisi
    Yeterince tuz

    Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır. Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır. Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur. Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur. Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir.El turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır.




    Yüzük Çorbası

    Malzemesi
    1 kg kadar un
    Yeterince su ve tuz
    Nohut ve ekşi
    İç harcı için : Yarım kg kuru soğan
    250 gr kıyma
    Yarım demet maydanoz
    Yeterince tuz ve karabiber

    Sosu için : 1 su bardağı yağ
    Yarım yemek kaşığı salça
    4-5 diş sarımsak
    Bir miktar kuru nane

    Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

    İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır. Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.Önceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir. Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır. Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Bir miktar nohut haşlanır.Nohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır. Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır. Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir.

    Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenir.Hazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür. Böylece çorba hazır hale gelir.



    Tutmaç

    Malzemesi
    2 adet yumurta
    2 su bardağı un
    İnce irmik
    Süzme yoğurt
    Yağ, et, havuç
    Kereviz, soğan

    Yapılışı: Yağ tavada eritilir. Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir. Havuç, kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir. Suyu süzülür. Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilir.Bir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanır.Tutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilir.Önceden yapılan sos üzerine dökülür.



    Sarma İçi

    Malzemesi
    Bir miktar ince bulgur
    Bir baş kuru soğan
    Yarım kilo kadar domates
    Bir demet maydanoz
    Yeşil soğan
    1,5 çorba kaşığı salça
    1 su bardağı yağ
    Yeterince tuz

    Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranır.Bir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur. Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir. Bir sürede bunlar kavrulur. Sonra tuz ve biber eklenir. Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir. Su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir. Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır.




    Süllüm

    Malzemesi
    1 kg ıspanak
    1 kaşık tuz
    1 kg yoğurt
    1 baş sarımsak

    Yapılışı: Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür. Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır. Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir. Yenmeye hazırdır.



    Ekşili

    Malzemesi
    Nohut, Dövme
    Kuru ve yeşil fasulye
    Patlıcan, kabak
    Lahana, salça
    Sarımsak, yoğurt

    Yapılışı: Nohut, dövme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır. Üzerine su konularak kaynatılır.Yağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız. Ezilmiş sarımsaklarda atılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır.




    Analı Kızlı

    Malzemesi
    1 kg ince bulgur
    250 gr dövülmüş et
    4 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    Tuz, karabiber, kimyon
    1 bardak su
    1 Yumurta
    İçi için: 1 kg kıyma
    1 kg soğan (ince doğranmış)
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    250 gr tereyağ
    Tuz, karabiber, kırmızı biber
    Sosu için: 6 su bardağı et suyu
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 su bardağı nohut
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı nane
    2 bardak limon suyu

    Yapılışı: Bulgur ıslatılır. Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur. Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır. İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır. Daha sonra pişirilir.




    Çakıldaklı

    Malzemesi
    Yarım kg biber
    Yarım kg patlıcan
    Yarım kg fasulye
    Yarım kg domates
    Yarım kg dövme
    Yarım kg nohut
    2 tane patates

    Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.




    Toğba

    Malzemesi
    1 kase nohut
    1 kase dövme
    2 çorba kaşığı un
    1 top nane
    3 kg yoğurt

    Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır. Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir. Dövme ile nohut tencerenin içine atılır. Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır. Sonra nane ince,ince kıyılır. Çorbanın içine atılır.Yemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir.