Oruçluyken enerjik kalmanın püf noktaları

'Ramazan ve Oruç' forumunda Haberci tarafından 3 Eylül 2009 tarihinde açılan konu


  1. Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi birçok insanda orucu nasıl tutacağı, iftarı neyle ve nasıl yapacağı konusunda düşünceler ortaya çıkmasına sebep oluyor.

    Uzmanlar rahat bir oruç tutmanın yolunun bir gün önce yapılan güzel bir iftar ve akabinde gece yapılan sahur yemeğinden geçtiği konusunda birleşiyor.


    NASIL SAHUR YAPMALIYIZ
    Öncelikle oruç tutacak kişi, komposto ve su gibi sıvı içecek alındıktan sonra yemeğe geçmeli mümkünse yarım saat sonra sofraya oturulmalı. Sağlıklı bir sahur için önce çorba içilmeli, tek çeşit yemek yenilmeli ve mümkünse yemek esnasında sıvı tüketmemeli.


    Sahurda kesinlikle yağlı ve kızartılmış yemeklerden kaçılması bir başka önemli konu.

    Sahurda yemek yerine kahvaltıyı tercih edenler ise çay içebilir ancak sofrada bal, reçel gibi tatlı ürünler varsa çay şekersiz içilmelidir.

    Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yemek yeme hızı ve yatma. Şayet yemek hızlı yenir ve hiç beklemeden yatılırsa bu vücuda son derece zararlıdır. Bu yüzden hem yavaş yemeli hem de sofradan kalktıktan sonra yürüyüş yapılmalı ve sonra yatılmalı.

    ENERJİK KALMANIN YÖNTEMLERİ
    Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdalar çok önemlidir.

    Özellikle güneş görmüş gıdalar enerji deposu gibidir. Güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb yiyecekler oruçlu insanı gün boyu dinamik tutar.

    Gelelim büyük yanlışlıklar yaptığımız iftara…

    İftarın 1-2 adet hurma ve veya ayran ya da yoğurt gibi sıvı gıdalar açılması midenin rahatlamasına sebebiyet verir.

    İftarı açar açmaz hemen yemeklere geçmek yerine biraz bekleyip akşam namazını kılmak doğru olacaktır. Çünkü midenin yemeğe hazırlanması, açısından en sağlıklı olan budur.

    Aradan sonra yavaş bir tempoyla sıvı içecekler alınır sonra çorba içilir. Şayet çorba yoksa içinde yeşillik ve salatalık bulunan salata tercih edilebilir. Tabi bunların yerine cacık tüketilebilir.

    Sonraki aşamada yine yavaş yemeye özen gösterilerek menüdeki yemek yenir. Yemeğin tek çeşit olmasına dikkat etmek lazım ki mide zorlanmasın.

    Son bir uyarıda sahurda olduğu gibi kızarmış ve yağlı yemeklerden kaçınmak ve sıvı içecekleri yemek ortasında değil yemek bittikten en az beş dakika sonra tüketmek gerekir.
     



  2. Cevap: Oruçluyken enerjik kalmanın püf noktaları

    teşekürler güzel bilgiler:f118:
     



  3. Cevap: Oruçluyken enerjik kalmanın püf noktaları

    Hoşgeldiniz Haberci faydalı bilgiler için teşekkür ederiz:f40:
     



  4. Cevap: Oruçluyken enerjik kalmanın püf noktaları

    Kurutulmuş gıdaların bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.Genelde hoşaf yaparken kullanırdım.:f40: