Öksürük İçin Evde Çözüm Önerileri

'Sağlık bilgisi' forumunda Blue tarafından 30 Ekim 2009 tarihinde açılan konu


  1. Aşağıda listelenen öksürüğe iyi gelen yöntemler çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşan öksürüğü azaltmak, boğaz ağrısını hafifletmek ve balgamı daha kolay atmak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Ancak bu doğal çözüm önerilerinin hepsi herkes için uygun olmayabilir. Örneğin mide ülseri veya reflü gibi bir rahatsızlığınız varsa öksürüğü geçirmek için çiğ sarımsak veya acı biber yemek yarardan çok zarar getirebilir. Bu gibi sorunları önlemek için herhangi bir hastalığınız varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız aşağıdaki yöntemleri denemeden önce doktorunuza danışınız. Ayrıca nedenini bilmediğiniz bir öksürüğünüz varsa, öksürükle birlikte yoğun sarı/yeşil balgam geliyorsa, hırıltılı nefes alıp veriyorsanız, nefes darlığı yaşıyorsanız, 38 derece ve üzerinde ateşiniz varsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.

    Bal: Boğaz ağrısı ve öksürük için en çok kullanılan yöntem bal, limon karışımıdır. 1 büyük bardak ılık suya 1 yemek kaşığı bal ve yarım limonun suyunu koyup iyice karıştırın. Bu karışımı öksürüğünüz şiddetlendikçe yavaş yavaş içebilirsiniz. Bal bardağın dibine çökerse tekrar karıştırmayı ihmal etmeyin. Öksürüğe iyi gelen bir diğer karışım ise bal ve karabiberdir. Bu karışım için 1 büyük bardak kaynamış suyun içine 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber atın ve iyice karıştırın. Bal/karabiber karışımı özellikle balgamlı öksürük için önerilir ve etkili bir balgam söktürücüdür.



    Kekik Çayı: Kekik çayı astım, bronşit, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak görülen öksürük için etkili bir çözüm olarak içilebilir. Kekik çayı sadece öksürüğü hafifletmekle kalmaz aynı zamanda öksürürken sık sık kasılan ve bu nedenle ağrı yapan kasların gevşemesine de yardımcı olur. Çayı hazırlamak için 2 çay kaşığı kekiği 1 büyük bardak dolusu kaynamış suya atın ve 6-7 dakika kadar demleyin. Demleme süresini uzattıkça çayın tadı kuvvetlenir.

    Zencefil Çayı: 1 büyük bardak çay hazırlamak için 3-4 adet ince dilim zencefile ihtiyacınız var. Zencefil dilimlerini suya attıktan sonra kaynatın ve su kaynadıktan sonra ocaktan alın ve 10 dakika daha demlenmesini bekleyin. Boğazınızı yumuşatmak ve öksürüğü azaltmak için günde 3-4 bardak içebilirsiniz. Çayınızı balla tatlandırabilir ve C vitamini takviyesi için birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz.

    Limon: İltihabı azaltan ve C vitamini ile vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artıran limonu iki türlü kullanabilirsiniz. İlki 2 yemek kaşığı limonu 1 yemek kaşığı balla çok kısık ateşte hafifçe ısıtıp bu karışımını gün içinde her seferinde 1 çay kaşığı olarak 4-5 kez yemek. İkincisi ise limonu ortadan ikiye kestikten sonra üzerine bol miktarda karabiber veya toz acı biber dökerek emmek. İkinci yöntem öksürüğü çok kısa sürede hafifleten bir yöntemdir.

    Sarımsak: İlk anda güçlü tadı ve kokusu nedeniyle kulağa hoş bir seçim gibi gelmeyebilir ancak en güçlü doğal antibiyotikler arasında ilk sırada yer alan sarımsak enfeksiyona bağlı öksürük için birebirdir. Sarımsağın bir diğer faydalı özelliği ise etkili bir balgam söktürücü olması ve bu sayede boğazı ve ciğerleri rahatlatmasıdır. Grip nedeniyle yaşanan öksürük için sarımsağın çiğ olarak yenmesi öneriliyor ama tadı ağır geliyorsa bir parça yoğurtla veya ekmek içiyle birlikte yiyebilirsiniz. Daha yumuşak bir tat içinse sarımsak çayı hazırlayabilirsiniz. Çay için 2-3 sarımsağı havanda dövdükten sonra 1-2 bardaklık suda yarım saat-45 dakika kaynatın. Süzdükten sonra çayınız hazır. Çayın etkisi göstermesi için bir anda içmeyin, 3-4 dakikada bir 1-2 yudum alın.

    Zerdeçal: Kuru veya dolu öksürük geceleri uyanmanıza neden oluyorsa yatağa girmeden önce zerdeçal içerek uykunuzun bölünmesine engel olabilirsiniz. Bu karşımı hazırlamak için önce zerdeçalı kısık ateşte ısıttığınız bir tavada rengi altın/kahve olana kadar çevirin. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tahta bir kaşıkla sürekli çevirmek çünkü yanmaması gerekiyor. Daha sonra ısınan zerdeçalı tavadan alın ve 1 yemek kaşığı balla iyice karıştırın. Zerdeçal bal karışımı özellikle yatmadan önce yendiğinde etkilidir ancak gün içinde de öksürük şiddetlendiği zaman 1 çay kaşığı yiyebilirsiniz.

    Pul Biber: Pul biber, özellikle gripken yenmesi zor bir baharat olabilir ancak boğazı kısa sürede yumuşatır ve çok etkili bir balgam söktürücüdür. Pul biber veya acı toz biberle çay hazırlayabilirsiniz. 1 büyük bardaklık suyu kaynatın ve yarım çay kaşığı pul biber veya toz acı biber ekleyip iyice karıştırın. Çayı yavaş yavaş, 2-3 dakikada bir yudum alarak için. Dilerseniz demlerken içine ince zencefil dilimleri ve/veya bir miktar taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Öksürüğe iyi gelen ve pul biberle hazırlayabileceğiniz bir diğer tarif ise şöyle; yarım çay kaşığı pul biber, çeyrek çay kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı sirke ve 2 yemek kaşığı suyu iyice karıştırın. Bu doğal şurubu gün boyu her seferinde 1 tatlı kaşığı olmak üzere 2-3 kez içebilirsiniz.