Nevşehirin Yöresel Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda YAREN tarafından 9 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Nevşehirin Yöresel Yemekleri
    Nevşehirin yöresel yemekleri ve tarifleri
    Nevşehir Yöresi Yemekler

    Nevşehir Yöresel Yemekleri


    Nevşehir ve yöresi yemeklerinin malzemeleri pek fazla olmamakla birlikte bölgesel denebilecek yemekleri vardır. Genellikle et tüketimi fazladır. Yörede sebzeciliğe de önem verildiğinden birçok sebzeyi kendileri yetiştirmekte ve yemeklerinde kullanmaktadırlar. Bölge, şarapları ile de ünlüdür.

    Yöre mutfağından bazı örnekler aşağıdadır:

    Çorbalar
    tarhana, düğü, kesme, sütlü, patates çorbaları ve katma aşı.

    Yemekler
    ağpakla (fasulye, kemikli et) , soğanlama, dıvıl (patates ve bulgur), cacık, ayva dolması, çanak (et ve sebze) ,Nevşehir tavası (et) , zerdi pilavı, sızgıt (kışlık et kavurma), kömbe (bazlama) , kışlık ekmek (yufka), pastırma, sucuk.


    Tatlılar
    Bulama (un, pekmez, ceviz) , aşure, irmik tatlısı, dalaz (yumurta, süt, un, yağ, bal veya şeker), aside (un, pekmez veya şeker), hoşaf. Yörede kaliteli şarap üretimi de yapılmaktadır.