Nasıl Aşure Yapılır

'Damak Keyfi' forumunda HazaN tarafından 15 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Aşure nasıl yapılır
    Aşure tarifi
    Aşurenin içine neler konur

    Malzemeler :

    2 su bardağı aşurelik buğday,

    15 su bardağı su,

    1 su bardağı nohut,

    1 su bardağı kuru fasulye,

    3 çorba kaşığı kuru üzüm,

    3 çorba kaşığı çam fıstığı,

    3 su bardağı toz şeker,

    5 adet incir,

    6 adet kayısı,

    1 adet portakal (özellikle kabuğu)

    10 adet kadar karanfil

    2 adet çubuk tarçın

    Süslenmesi için; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar ve toz tarçın. (Aslında evde ne varsa)
    [​IMG]
    Aşure’nin Yapılışı:

    Bir gece önceden (mutlaka) buğday, nohut, fasulye, üzüm, incir ve kayısıyı, ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Önceden hepsi yıkanmış olacak tabii.

    Ertesi gün; geceden ıslatılmış ve şişmiş olan aşurelik buğdaya 15 bardak suyu ilave edip, ağır ateşte bir güzel pişirin.. Aynı şekilde ama ayrı tencerelerde nohut ve fasulyeyi de haşlayın.
    İki ayrı cezvede karanfil ve tarçını birer çay bardağı suyla bir taşım kadar kaynatın. Süzdükten sonra suyunu aşurenin içine katacağız..

    Buğday koyulaşmaya (sütlaşımsı) yüz tutunca; haşlanmış ve süzülmüş nohutla beraber fasulyeyi içine ilave edin. Bu arada karanfil ve tarçının suyunu ilave etmeyi de unutmayın. Birkaç taşım birlikte kaynattıktan sonra, küçük, küçük küpler halinde kestiğiniz 1 adet portakal kabuğunu içine atın. Son olarak; kuru üzümü, küçük, küçük, doğranmış incir ve kayısılarıda ilave ettikten sonra en son olarak şekerini ilave edin Kİ buğdayı sertleşmesin..

    Kaynamakta olan aşurenin tadına bakarak şekerini ve ne kıvama gelip gelmediğini zaten anlarsınız. Bu arada şekeri az gelirse şeker, kıvamı koyu gelirse de sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.