Mürver Çiçeği Şurubu Faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda zamaneanne tarafından 13 Kasım 2012 tarihinde açılan konu


  1. Mürver Çiçeği Şurubu Faydaları Nelerdir


    Mürver Çiçeği Şurubu Faydaları Hakkında Bilgi


    Mürver Hanımeligiller familyasından; türlerinin çoğu Kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaçcık halinde odunsu, ender olarak da otsu karakterde olan bir bitki cinsidir.20 kadar türü vardır. Reçine, tanen, uçucu ve sabit yağ, şekerler, müsilaj ve rutin içerir. Küre şeklindeki morumsu meyveleri ise potasyum ve C vitamini içermektedir.

    kabuklarının kaynatılması ile çorba olarak, çiçeklerinin kaynatılması ile çay olarak tüketilir. Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır.Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.

    Faydaları:


    Ateşi düşürür.

    Göğsü yumuşatır.

    Anne sütünü artırır.

    Balgam söktürücüdür.

    Vücudun direncini arttırır.

    Yatıştırıcı etkisi ile vücuda rahatlık verir.

    Güneş yanıklarının iyileşmesini kolaylaştırır.

    Meyve suyu sinirsel ve romatizmal ağrıları dindirmeye yardımcı olur.

    Meyveleri ve kabukları idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir.

    Çiçekleri terletici etkileri ile soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

    Çiçek çayı ayrıca, saman nezlesinde, üst solunum yolları ve sinüzit iltihaplarında önerilmelidir.

    Vücudu terleterek ateşi düşürür ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.