Muharrem Ayında Yapılan Aşure Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Yasemin tarafından 13 Kasım 2013 tarihinde açılan konu


  1. Aşure Nasıl Yapılır öğrenmek istermisiniz bu konuda bilgi sahibi değilseniz biel merak etmeyin bu kadar çeşitli malzemeyi birbirine karıştırdığınızda ortaya kötü bir lezzet çıkmayacaktır.Siz sadece kıvamını ayarlamaya çalışın yeter gerisini bırakın malzemeler halletsin.Ortaya resimde gördüğünüz gibi nefis bir aşure çıksın..

    [​IMG]

    Aşure İçin Gerekli Olan Malzemeler

    yarım kg. aşurelik buğday
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı kuru fasulye
    100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
    50 gr. kuş üzümü
    100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
    isteğe bağlı incir
    1 kg. toz şeker
    3-4 tane karanfil ve 2 çubuk tarçın
    Ceviz
    Fındık
    Badem
    Nar

    Aşuremizin Yapılışı

    Sırasıyla aşağıda sizlerle paylaşacağım adımları izleyin göreceksiniz nefis bir aşure yapmış olacaksınız.

    Öncelikle Buğdayı geniş bir tencereye geceden koymalı ve üstüne geçecek kadar su doldurarak kaynatın.Yine geceden nohut ve kuru fasulyeyi suda bekletin. Ardından sabah bunları da bir tencereye koyun ve yumuşayıncaya kadar kaynatın. Yukarıda bahsettiğimiz tencereler kaynayınca altını söndürün ve bekletin.Bunları bir tencerede birleştirin. Tekrar altını yakın karıştıra karıştıra pişirin. Buğdaylar ve diğerleri tam ezilince kadar pişmesi gerekiyor. Tenceredekiler bu kıvama gelene kadar suyu azalırsa suda ekleyin.Bahsettiğimiz aşamaya gelince tencereye çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları da katın. Bu şekilde 15 dakika kaynatın ve ardından toz şekeri de tencereye boşaltın.Bir cezvede kaynatılmış tarçın ve karanfil suyunu da katın. Arzuya göre tencereye bir kaşık gülsuyu da katılabilir.En son kıvamına bakın gerekirse sıcak su ekleyin. Artık aşureniz hazır. Ilıyınca kaplara koyun ve dilediğiniz gibi tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin. Pişen aşureye biraz portakal kabuğu rendesi katmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde aşureniz oldukça aromalı olacaktır.