Mısır Yemek Kültürü

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Mısır Yemekleri
    Mısır Mutfağı
    Mısır Yemek Kültürü ve Mutfağı


    MısırMısır Yemek Kültürü coğrafi konum olarak üç önemli bölgeye ayrılır. Birincisi kuzeyda 1000 km.lik bir kıyı şeridi olan Akdeniz kıyısı ileMısır Yemek Kültürü doğuda yine 1000 km.lk Kızıldeniz kıyı şerididir. İkinci bölge ise Nil Deltasıdır.

    Yüzölçümü küçük olan bu bölge nüfus yoğunluğu açısından en fazla olanıdır. Üçüncü bölge iseMısır Yemek Kültürü Nil Nehri’nin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan çöldür. Bu coğrafi konumMısır Yemek Kültürü toplumun sosyo-ekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler.

    Kıyı şeridinde daha çok balık ve deniz ürünleriMısır Yemek Kültürü Nil Nehri Deltası'nda ise pirinç ve kümes hayvanları yenir. Çölde ise daha çok kuzuMısır Yemek Kültürü koyun ve bakliyat tüketilir.

    Mısırlılar kahvaltıda ekmekMısır Yemek Kültürü tereyağıMısır Yemek Kültürü reçelMısır Yemek Kültürü bal ve değişik peynirler yerMısır Yemek Kültürü yanında ise süt veya çay içerler. Bazı bölgelerde kahvaltıda kaynamış yumurtaMısır Yemek Kültürü bazılarında ise Tameya denilen Mısır'a özgü bir yemek yerler. Tameya bakla ve undan yapılmış bir çeşit sebze köftesidir. Kızartıldıktan sonra üzerine susam serpilerek yenir.
    Mısırlılar öğle yemekleriniMısır Yemek Kültürü öğleden sonra saat dört civarında yerler. Öğle yemeği kışınMısır Yemek Kültürü çorbaMısır Yemek Kültürü tavuk veya kuzu etiMısır Yemek Kültürü salata veya sebzeMısır Yemek Kültürü makama veya pilavdan oluşur ve meyve ile biter.

    Mısır sıcak bir ülke olduğu içinMısır Yemek Kültürü Mısır Mutfağı genelde sebze ve meyveye dayalıdır. Bu ülkede çok bol ve çeşitli sebze ve meyve yetişir ve çok da ucuzdur.

    Mısır halkının yemekleri daha çok tencere yemekleridir. Kızartma ve ızgara da sık kullanılan ve sevilen pişirme yöntemlerindendir. Tencere yemeklerinde en önemli olanlar çorbalardır. Özellikle tüm baklagilleri kullanarak çok çeşilli ve zengin çorbalar yaparlar. Baharat ve ot olarak en çok karabiberMısır Yemek Kültürü kimyonMısır Yemek Kültürü kuru naneMısır Yemek Kültürü dereotuMısır Yemek Kültürü samusakMısır Yemek Kültürü soğanMısır Yemek Kültürü maydanoz ve kişniş kullanan MısırlılarMısır Yemek Kültürü tatlıya da çok düşkündür. BaklavaMısır Yemek Kültürü kadayıfMısır Yemek Kültürü kabak tatlısı ve tüm sütlü tatlılar hemen her gün aranan tatlılardandır. Bu tatlıların en önemlilerinden biri "Ommu Ali" "Ali'nin Annesi" dir. Bu tatlının küçük bir öyküsü vardır. Bu öyküye göreMısır Yemek Kültürü Mısır Hıdiv'i (Osmanlı'nın Mısır Valisi) zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerinde "Tanrı misafiri" olarak ziyaret ederdi. Tine bir akşam ValiMısır Yemek Kültürü Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki küçük bir evin kapısını çalar ve eve konuk olur. Kıyafet değişikliğine rağmen Vali'yi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa düşer. Evde yenebilecek hemen hiçbir şey yoktur. Fakat evin hanımı mulfağındaki malzemelerleMısır Yemek Kültürü ki bunlar çeşitli kuruyemişlerMısır Yemek Kültürü süt ve yufkadırMısır Yemek Kültürü çok hoş bir tatlı yapar ve Vali’ye ikram eder. Vali tatlıyı çok severMısır Yemek Kültürü ev sahibine tatlının adını sorar. Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı için "Ommu Ali" "Ali'nin Annesi" der. O gün bugün Mısırda bu tatlı ünlü olur ve büyük bir zevkle yenir.

    Mısırlıların ilkbahar başlangıcında kutlanan "Firavunlar Bayramı" vardır. Bu bayramda Mısırlılar taze soğanMısır Yemek Kültürü tuzlu balık ve haşlanmış yumurta yerler.
    Mısırlıların günlük yaşamında Türk Kahvesinin çok önemli bir yeri vardır. Yalnız Mısırlılar bu kahvenin içine çekilmiş kakule katarakMısır Yemek Kültürü kahveyi kokulandırırlar.