Midye Dolma

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 18 Ağustos 2008 tarihinde açılan konu


  1. Midye Dolma

    [​IMG]

    Malzemeler: 1-2-3-4-5 kişilik olabilir. Duruma göre değişir.

    1 cup = 250 ml.'lik su bardağı

    20 adet midye 7 cm.'lik büyük midye
    1/3 su bardağı zeytinyağı
    3 adet küçük boy ya da 1 adet büyük boy kuru soğan. (Tercihen kahverengi kabuklu olanlarından)
    3/4 su bardağı pirinç
    1 tatlı kaşığı kuru nane
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1/3 su bardağı, ince ince doğranmış dereotu
    1 adet kesme şeker
    Tuz ve karabiber
    1 su bardağı sıcak su (250 ml.)

    Ayrıca:

    Zeytinyağı
    1 adet limon
    1.5 adet büyük kuru soğan
    Tuz
    1 su bardağı sıcak su (250 ml.)

    Tarif:

    1.Temizlenmiş midyeleri teker teker yıkayın ve soğuk su dolu bir kabın içinde, iç malzemesi hazır olana kadar bekletin.
    2.Dolma yapacağınız tencereye zeytinyağını koyun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, şekeri ve tuzu ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun.
    3.Yıkayıp, süzdürdüğünüz pirinci ekleyin ve pirinç "cam gibi" olana kadar kavurma işlemine devam edin.
    4.Domates salçasını ve naneyi ekleyin. Kokusu çıkana kadar, 2 dakika daha kavurun.
    5.Suyu pirinçlerin üzerine dökün, hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Pişmesine yakın, dereotunu ekleyin ve pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. (Dikkat!...Suyunu çabucak çeker.)
    6.Pişen pirinçleri, soğuması için bir tabağa alın.
    7.Midyeleri süzdürün ve hazırladığınız pirinçleri eşit şekilde midyelerin içine doldurun. Kabuklarını sıkıca kapatın
    1.5 adet soğanın kabuklarını soyun ve halka hakla doğrayın.
    8.Tencerenin dibine dizin.
    9.Fırın kağıdını ıslatıp, elinizle buruşturun ve soğanların üzerine serin. Üstüne dip dibe, hazırladığınız midyeleri dizin.
    10.Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Tuz serpin. Halka halka kestiğiniz limon dilimlerini koyun. 1 bardak sıcak suyu dökün.
    11.Islattığınız ve buruşturduğunuz bir diğer fırın kağıdını üzerlerine serin ve ağırlık yapması için bir tabak veya dolma taşı kapatın.
    12.Tencerenin kapağını kapatın ve su fıkırdayana kadar hızlı ateşte ve daha sonra 30 - 40 dakika yavaş ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
    13.Tencerenin kapağı kapalı bir biçimde dinlendirin. Soğuyunca yanında limonla birlikte servis yapın.



    aFiYeT oLSuN...