Midenin Görevleri Maddeler halinde

'Bunları biliyormusunuz' forumunda By RiZeLi tarafından 13 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Midenin görevlerini Madde madde

    -İki kapakçık kapandıktan sonra besinler, var olan üçkasın kasılma hareketleriyle birlikte çeşitli enzim, pepsin ve asitlerle karıştırılır.
    -Gıdaları ayrıştırır.
    -Parçalanan besinler, sindirim sularıyla karıştırılır.
    -Sindirimin kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.
    -Protein sindiren enzimler salgılar.
    -E12 vitaminin emilimini sağlar. E12 vitaminin emiliminin sağlanması için midenin normal bir şekilde çalışıyor olması lazımdır.



    Midenin salgıladığı enzimler: Mide asiti, pepsinojen (pepsin denilen güçlü protein sindirim asiti), B12 vitamininin emilimini sağlayan madde.
    Mide sol tarafa eğik olarak karnın üst kısmındadır. Mide dört bölüme ayrılmaktadır; yemek borusu çıkış bölgesindeki mide girişi (Cardia), yukarıya, diyaframın altına doğru kubbe şeklinde uzanan kısım; mide gövdesi (Corpus) ve halka şeklindeki kapama kası (Pylorus) önündeki Antrum bölgesi. Mide duvarı değişik katmanlardan oluşmaktadır: Asit, enzim ve mukoza oluşturan hücreler bulunduran kıvrımlı mukoza tabakası iki kas katmanı ve karın zarı (Periton) ile kaplanmıştır. Uzun ve halka kasların özel düzeni bulamaç halindeki gıdaların karışmasını ve sevk edilmesini sağlamaktadır.



    Görevi yenilen katı gıdaları sıvılaştırarak sindirime katkıda bulunmaktır. Mide içinde gıdaların tutulmasında 2 kapakçık mekanizması görev yapar; bunlar alt özefagus sfinkteri ve pilor halkasıdır. Bu iki kapak kapandığında mide kasılma hareketleriyle mide içindeki muhteviyat hidroklorik asit, enzim ve pepsinle karıştırılır. Pilor halkası açılınca mide kapsamı duodenuma boşalmaya başlar. Boşalma güçlüğünde tam olarak mide boşalması olmaz ve öğünler arasında mide dolu kalır. Bir sonraki yemekte mide dolu olduğu için şişkinlik, bulantı ve kusmalar gelişebilir ve hasta her yemekten korkmaya başlar.

    ALıntıdır.​