mide yanması nedenleri

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve YAREN tarafından 2 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

  1. YAREN Üye

    mide yanması,
    mide yanmasının sebepleri,
    mide yanması neden olur,
    mide yanmasının nedenleri,

    Mide yanması her yaşta görülebilen, ancak 20 ila 50 yaşlar arasında daha sık rastlanan yaygın bir rahatsızlık.
    Yanma hissi genellikle yemekten önce veya yemekten 1-2 saat sonra hissedilmektedir. Rahatsızlığın sebebi, hazmı zor besinlerin sindirimi için salgılanan asidin aşırı olmasıdır. Çünkü bu fazla salgı, midenin kendisine de zarar vererek yanma hissine yol açmaktadır. Bunu önlemenin yolu da doğru ve bilinçli beslenmeden geçmektedir. Yani, mide sağlığına katkıda bulunan besinleri tercih ederek, yemek sonralarının azaba dönüşmesini önleyebilirsiniz.

    Mide yanmasına sebep olan yiyecekler


    Sigara ve alkol de mideyi tahriş eden asit salımını artıran maddelerin başında gelir.

    Acı, ekşi, turşu, kızartma, ızgaralar, mangal, çiğ sebze ve meyveler dahi mide yanmalarına sebep olabilir. Nescafe, kahve ve demli çay da mide yanmasına sebep olur.

    Ülser hastalığı ilerleyen safhalarda mide kanserine dönüşebilir. Mide kanserinin belirtileri mide yanması, yemeklerden sonra şişkinlik olması mide yanması, bunun yanında kusmada kan gözükmesi gibi etkileri vardır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

    Sebzelerimiz buzdolaplarında bekledikleri sürece mide kanseri riski azalmaya başladı. Sebzeler uzun süre sıcak ortamda veya oda sıcaklığında kalacak olursa içindeki mikropların üreme olasılığı yüksektir. Bunu yiyen insanlar hemen hasta olmasalar bile bu mikrobu taşıdıkları için mide kanseri olma riski oldukça fazladır. Mide kanseri genetik bir hastalık değildir.

    Mide kanserine yakalanmamak için aşırı tuzlu salamura gıdaları her gün yemekten kaçının. Ayrıca mümkün olduğunca spor yapın ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

    Mide yanmasına karşı basit tedbirler

    Uzmanlara göre, küçük lokmalar almak, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı oluyor. İç Hastalıkları ve Gastroentroloji uzmanlarının tavsiyeleri şöyle:

    “Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlayacaktır. Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin. Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle alınmamalı. Çiğ soğan mide asidini artırır. Bu yüzden çiğ olarak tüketmeyin.”


Benzer konu başlıkları: mide yanması
Forum Başlık Tarih
Sağlık bilgisi Mide yanması nasıl tedavi edilir? 2 Mart 2014
Sağlık Rehberi Mide Yanması İçin Bitkisel Öneriler! 12 Eylül 2013
Sağlık Rehberi Mide yanmasına ne iyi gelir 1 Ağustos 2013
Hastalıklar Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? 11 Nisan 2013
Pratik Bilgiler Mide yanması için 25 Aralık 2012