Mide Kanseri Nedenleri

'Sağlık Rehberi' forumunda eftelya tarafından 3 Ekim 2009 tarihinde açılan konu


  1. Mide Kanseri sebepleri nelerdir
    Son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşan mide kanserinin en önemli nedeni yanlış beslenmedir.. Medikal Onkolog Aziz Yazar, ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye çıkardığını belirtiyor. Prof. Dr. Aykan da çağrıda bulunuyor:

    Yeşil ye, sağlıklı ol!

    Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her yıl yaklaşık 650 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Özel Vehbi Koç Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr. Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Yazar, aşırı sıcak içecek, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura ürünlerin fazla tüketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti. Mide kanserinin temel sebepleri arasında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tüketmesinin önemli rolü olduğunu vurgulayan Onkolog Dr. Aziz Yazar, mide kanserinin bazı ülkelerde sık görüldüğünü, bunun sebebinin ise genetik faktörler ile yeme alışkanlıkları olduğunu söyledi. Özellikle Japonya başta olmak üzere Çin ve İrlanda'da mide kanseri ile çok sık karşılaşıldığına dikkat çeten Dr. Yazar, bu bölgelerde sushi ve benzeri salamura, tütsülenmiş ve çiğ et tüketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti.

    KARADENİZ İLK SIRADA
    Mide kanserinin, Türk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bölgesinde görüldüğünü açıklayan Yazar, bölge insanının aşırı sıcak çay içme alışkanlığının bunda en önemli etken olduğunu anlattı. Mide kanserinin en yoğun görüldüğü diğer bölgelerimizin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Dr. Yazar, otlu peynir, tütsülenmiş ve çiğ balık, tuzlu balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini çoğalttığı uyarısında bulundu.

    ERKEKLERDE RİSK FAZLA
    Izgara ve tütsüleme esnasında tam olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat çeken Dr. Yazar, "Et ürünlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide içinde, yine kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya çıkarıyor" dedi. Yazar, mide kanserinin kadınlara göre erkeklerde 1,5 kat fazla görüldüğünü, 60-70 yaşları arasında daha sık karşılaşıldığını da sözlerine ekledi.

    KURTULUŞ YEŞİLDE
    İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. N. Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi. Aykan, şu önerilerde bulundu: "Önemli olan dengeli beslenmektir. Gıdalarda bakteri bulaşması büyük ölçüde önlenmelidir; bir çok gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir. Ayrıca tarımda nitratlı gübrelerin aşırı kullanılmamasına da özen gösterilmelidir."