Meze Çeşitleri

'Damak Keyfi' forumunda Aysell tarafından 21 Eylül 2009 tarihinde açılan konu


  1. Meze çeşitleri
    meze tarifleri
    meze yapılışı

    Püre yapılışı

    Malzemeler
    1 kilo patates
    Yarım kilo süt
    Yeterince tuz
    Yarım limon suyu
    2 kaşık margarin veya 1 çay fincanı sıvı yağ

    Hazırlanışı
    Yıkanıp, kabuğu soyulmuş patatesler haşlanır. Ezilecek kıvama gelince ateşten alınıp suyu süzülür. Bir tencereye yağ, süt, patatesler konulur. Tuz ilave edilir. Bir çatal yardımıyla veya el mikseriyle pütürsüz hale getirilir. Limon suyu ilave edilir. 1-2 defa daha karıştırılıp sıcak olarak servis edilir.


    Havuçlu Haydari hazırlanışı

    Malzemeler
    Bir adet orta boy soğan
    4 adet orta boy havuç
    4 diş sarımsak
    Bir kase süzme yoğurt
    Tuz
    karabiber
    nane
    kekik
    kırmızı pul biber
    1 çay bardağı sıvı yağ

    Hazırlanışı..
    Sıvı yağ içine doğranan soğanlar pembeleşince, rendelediğiniz havuçlar ve baharatlar, bu karışıma katılarak soteleşir. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurda yeterince tuzda katarak, malzemenin üzerine dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan malzeme seçtiğiniz meze tabağına konup süslenerek (Dere otu, maydanoz ile) servis yapılır.
     



  2. Cevap: Meze Çeşitleri

    Biber Yoğurtlama

    Malzemeler

    1 kilo çarliston biber
    2 adet yumurta
    2-3 kaşık mayonez
    Yeteri kadar yoğurt
    Tuz Ayçiçek veya Tereyağı
    Kırmızı biber
    2-3 diş sarmısak

    Hazırlanışı..
    Biberleri ayıklayıp temizledikten sonra cok ince halka seklinde doğrayın. Bir tavada yağı kızdırıp içine biberleri dökün ve penbeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen biberlerin üzerine yumurtaları kırıp iki üç dakika karıştırın biberleri servis tabağına alıp üzerine yoğurt, mayonez, ve sarımsaktan hazırladığınız sosu dökelim en son olarak tavada kızdırdığımız yağı ve kırmızı biberi üzerine gezdirip servis yapabiliriz.
     



  3. Cevap: Meze Çeşitleri

    Maydanozlu Yoğurt

    Malzemeler
    1 su bardağı Amerikan pirinci
    2 su bardağı süzme yoğurt
    1 demet maydanoz
    1 demet nane
    tuz

    Hazırlanışı..
    Pirinci haşlayın. Tüm malzemeyi ve pirinci derin bir kabın içinde karıştırın. Yeşillikli bir tabağın içine alarak üzerine zeytinyağı gezdirin. Soğuk servis yapın.


    Barbunya plaki

    Malzemeler
    1 su bardağı kuru barbunya,
    2 yemek kaşığı zeytinyağı,
    1 adet orta boy soğan,
    1 adet havuç,
    1 adet orta boy patates,
    Yarım demet maydanoz,
    1 çay kaşığı şeker,
    1 adet limon

    Hazırlanışı..
    Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim. Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım. Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım. Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim. Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım. Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
     



  4. Cevap: Meze Çeşitleri

    Bezelyeli meze
    Malzemeler

    2 su bardağı Amerikan pirinci
    1/2 demet maydanoz
    1 su bardağı bezelye
    1 adet turp
    2 dilim salam (ince şerit halinde doğranmış)
    1 adet limon kabuğu
    2 çorba kaşığı limon suyu
    2 yemek kaşığı soya sosu
    4 adet pazı yaprağı
    tuz

    Hazırlanışı..
    Pirinç ve bezelyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Maydanoz, havuç ve turp ince ince dilimlendikten sonra pirinç de eklenir ve MALZEMESİ bir kaba alınır. Tuzu, soya sosu ve limon suyunu koyup, ince şerit halinde kesilmiş salam ve kıyılmış maydanozları karıştırın. Pazı yapraklarını yıkadıktan sonra servis tabağına yayın. Hazırladığınız içi pazıların içine sarıp servis yapın.
     



  5. Cevap: Meze Çeşitleri

    aysell çok tşkler